Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Νοσηλεία με "μονά - ζυγά"!

Πρωτοτυπία της εκσυγχρονιστικής λογικής με θύματα τους αρρώστους

Ενα εκπληκτικό δείγμα εκσυγχρονιστικής παρέμβασης για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη - όπως αρέσκονται να διακηρύσσουν οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ - ήρθε απ' τα Γιάννενα την επαύριο των εκλογών: Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο νομό θα αρχίσει να εφαρμόζει το μέτρο των "μονών - ζυγών" στα τακτικά περιστατικά, θα μειώσει στο μισό τις τακτικές και ενδοσκοπικές επεμβάσεις και θα προχωρήσει στη συγχώνευση κλινικών, λόγω των αδειών μητρότητας.

Η κατάπτυστη αυτή απόφαση πάρθηκε ομόφωνα απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου στις 4.6.1999, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά κοινοποιήθηκε απ' τον πρόεδρο την επομένη των εκλογών (14.6.1999), προφανώς για να μη δημιουργήσει άσχημη εντύπωση ενόψει εκλογών. Η απόφαση αυτή, που ψηφίστηκε και απ' τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και θα εφαρμοστεί από το τέλος του Ιούνη, αποτελεί διπλή ύβρη: Τόσο προς τους πολίτες της περιοχής που έχουν ακριβοπληρώσει για την υγεία τους όσο και προς τις νοσηλεύτριες που αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδιά.

Πέρα απ' τις ανάλγητες αυτές πλευρές, η απόφαση εν τω συνόλω της αποτελεί μια διαλυτική δραστηριότητα για το νοσοκομείο. Λόγου χάρη προβλέπει ότι από 1.7.1999 οι νοσηλεύτριες των ειδικοτήτων θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσηλευτικών τμημάτων επί 24ώρου βάσεως.

Η απόφαση, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία δε θα λειτουργούν κατά τις μονές ημερομηνίες που εφημερεύει το Νοσοκομείο, αλλά μόνο τις ζυγές ημερομηνίες. Τα προγράμματα θα πρέπει να προσαρμοστούν με ευθύνη των Διευθυντών των Κλινικών των αντίστοιχων ιατρείων, όχι πλέον με τις ημέρες της εβδομάδας (π. χ. Τρίτη - Πέμπτη) αλλά σύμφωνα με τις ζυγές ημερομηνίες. Τα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία στις ζυγές μέρες θα λειτουργούν μόνο 8 μμ - 2 μμ. Σε περίπτωση προσέλευσης έκτακτου περιστατικού για τις κλινικές που εφημερεύουν καθημερινά (Δερματολογική - Νευροχειρουργική) ή προσέλευσης εκτάκτου συμβάντος για άλλη κλινική θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) το οποίο θα καλεί τον αντίστοιχο εφημερεύοντα ιατρό της Κλινικής.

Μειώνονται κατά 50% οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις και τα τακτικά χειρουργεία. Θα υπάρξει προσωρινή συλλειτουργία από πλευράς νοσηλευτικής κάλυψης, και αναστολή λειτουργίας κάποιων κλινικών, ενώ θα περιοριστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ακόμα η απόφαση προβλέπει να μειωθεί το νοσηλευτικό προσωπικό των Εξωτερικών Ιατρείων και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των κλινικών με ευθύνη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Τέλος η Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων δε θα κλείνει ραντεβού κατά τις ημέρες που εφημερεύει το Νοσοκομείο (μονές) και θα πρέπει να φροντίσει μέχρι τις 25.6.99 να ειδοποιήσει τους εξωτερικούς ασθενείς για την αναβολή των ραντεβού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ