Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στ' αχνάρια της γιαγιάς...

Κάποτε υπήρχε στην Ελλάδα μια γιαγιά με πολλές "αδυναμίες". Αλλά πολύ κακές "αδυναμίες"! Αγαπούσε τις πολιτικές ίντριγκες και τα διαπλεκόμενα, όπως λέμε σήμερα. Συμφεροντολόγα κι αυταρχική γυναίκα. Μας την κουβάλησαν απ' τα Βόρεια κλίματα - απ' το Αννόβερο της Γερμανίας - γι αυτό ήταν ψυχρή απέναντι στους ζεστούς και συναισθηματικούς ανθρώπους της Μεσογειακής Ελλάδας. Ιδιαίτερα εχθρική ήταν απέναντι στα παιδιά των κομμουνιστών.

Εζησε στην Αθήνα απ' το 1938, πέθανε το 1981 ευτυχώς μακρυά από μας, αλλά δυστυχώς την μετέφεραν και την έθαψαν εδώ στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

Σ' όλη της τη ζωή αγαπούσε τη δόξα. Πιο πολύ όμως αγαπούσε το χρήμα και τη χλιδή. Ο λαός μας τη συνδέει με τις πιο τραγικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας. Και μόνο το ψέλισμα του ονόματός της, φέρνει στο νου φυλακές, βασανιστήρια, εξορίες, Μακρονήσια, εκτελέσεις, παιδομάζωμα, παιδικά γκέτο, αγοραπωλησίες βρεφών με τη συνεργασία του ελληνοαμερικανικού Ειρηνοδίκη Στέφεν Σκόπα. Φρίκη!

Η γιαγιά είχε πολλά ονόματα. Αυτό που συμβαίνει και με τους μεγαλοαπατεώνες με τις πλαστές ταυτότητες. Την έλεγαν Τύρα, Καικιλία, Κρίστα, Λουίζα, Ισαβέλλα κι έπεται συνέχεια. Το όνομα που της έμεινε ήταν Φρίκη ή Χιτλερίδα Φρίκη, αφού χρημάτισε για χρόνια στέλεχος της Ναζιστικής Νεολαίας.

Η γιαγιά, λοιπόν, είναι η Φρειδερίκη κόρη του Δούκα Ερνέστου Αυγούστου και γυναίκα του βασιλιά Παύλου Α - Γλύξμπουργκ. Η αθεράπευτη "αδυναμία" της, που την κληρονόμησαν τα παιδιά και τα εγγόνια της, ήταν η φιλοχρηματία, που τη θεράπευσε με τους υποχρεωτικούς εράνους και την ίδρυση "κοινοφελών" ιδρυμάτων με διάφορες ψευδεπίγραφες ονομασίες όπως "Βασιλική Πρόνοια Βορείων Επαρχιών", "Βασιλικό Εθνικό Ιδρυμα", "Βασιλική Εστία" κλπ.

Στους αλλεπάλληλους υποχρεωτικούς εράνους, για τους οποίους δεν έμαθε ο λαός πόσα μάζεψε και που τα διέθεσε, έδινε διάφορα ονόματα π.χ. "Φανέλλα Στρατιώτη", "Δέμα συμμοριοπλήκτων", "Δέμα εκπατρισμένου παιδιού"... Τα πλοκάμια της Φρίκης απλώθηκαν μέχρι και τη Νοτιοαφρικανική Ενωση. "Δάγκωσε" τους εκεί εγκατεστημένους ομογενείς, με μεγάλα χρηματικά ποσά. Οπως και τον τότε βασιλιά της Αιγύπτου, Φαρούκ.

Τ' αχνάρια λοιπόν της γιαγιάς, ακολουθούν σήμερα και τα εγγόνια της. Σε ελληνικό ιλουστρασιόν περιοδικό, που απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς γονείς και παιδιά (τιμή 2.000) δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδη έγχρωμη φωτογραφία συνοδεύοντας αποκλειστική συνέντευξη, που δόθηκε στη σουίτα του Ξενοδοχείου RITZ της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου διαμένει ο εγγονός της Φρίκης Παύλος Β Γλύξμπουργκ με τη σύζυγό του Μαρί - Σαντάλ, κόρη του ιδιοκτήτη αλυσίδας σούπερ μάρκετς τροφίμων στην Αμερική. Λέγεται μάλιστα ότι ο "πρίγκιπας" είχε συμφωνήσει, πριν το γάμο του, για το ύψος της αποζημίωσης που θα έπαιρνε σε περίπτωση διαζυγίου. Ακόμη κι από κει κέρδος...

Στη συνέντευξη λοιπόν, ανάμεσα στ' άλλα "συγκινητικά" που είπαν δήλωσαν ότι "όνειρό" τους είναι "να ζήσουν στην Ελλάδα", προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό προφίλ απέναντι στις νεώτερες γενιές, που δεν γνώρισαν το σατανικό ρόλο της βασιλικής οικογένειας, ούτε έζησαν τις τραγικές εκείνες εποχές των διωγμών και των κατατρεγμών.

Και πάνω στην προσπάθειά τους αυτή προχώρησαν και σε εντυπωσιακές υποσχέσεις... Σκέφτονται είπαν να δημιουργήσουν κι αυτοί... ένα ίδρυμα... στην Ελλάδα. "Θέλουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα (δήλωσε ο Παύλος λες κι ακούς τη γιαγιά του), ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά... στους τομείς της υγείας. Ηρθαμε σε επαφή με τον ελληνοαμερικανό Σπύρο Μαργώτη διευθυντή του Νοσοκομείου DEBORAH HOSPITAL... Συμφωνήσαμε να χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα CHILDREN OF THE WORLD... Η πρώτη ενέργεια (για συγκέντρωση χρημάτων) θα είναι η έκδοση μιας σειράς παραμυθιών εικονογραφημένων απ' τη Μαρί - Σαντάλ. Ηδη είναι έτοιμο το παραμύθι "Ο πρίγκηπας κι ο βάτραχος", που θα εκδοθεί εντός του έτους στην Ελλάδα απ' τις εκδόσεις Φερενίκη".

Βέβαια δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα είχε άλλες επιδιώξεις το γαλαζοαίματο ζευγάρι. Ομως ρωτάω: Που πάμε; Τα ελληνόπουλα θα βάλουν δίπλα στους ξενόφερτους ψευτοσωτήρες, στον Μπάτμαν, στον Αξιονμαν, στους Πάουερς Ρέιντζερς και τον πρίγκηπα της Μαρί Σαντάλ για να κερδίσει ο Παύλος χρήματα; Μας γυρίζουν πάλι στα παραμύθια με το πριγκηπόπουλο που εξουδετερώνει τους κακούς ανθρώπους, ίσως τους ...κομμουνιστές; Γιατί μας "παραμυθιάζουν";

Κι όλα αυτά δυστυχώς διαφημίζονται αμέσως ή εμμέσως απο μερίδα του ελληνικού Τύπου, παιδικά περιοδικά καθώς και από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, προς "διαπαιδαγώγηση" των νεώτερων ελληνικών γενιών, που δεν έζησαν τα χρόνια της Φρίκης...

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ