Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το σκάνδαλο της "Litton"

Πράξη πρώτη: Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς", στα πλαίσια έρευνας της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η μεγαλοεταιρία πολεμικής βιομηχανίας "Litton" ομολογεί ότι έδωσε μίζες 12 εκατομμυρίων δολαρίων (3,6 περίπου δισ. δραχμές με την τωρινή ισοτιμία) σε τέσσερις Ελληνες, προκειμένου η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη να προκρίνει και να αγοράσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 1993. Σύστημα, το οποίο παραδόθηκε αργότερα και με αρκετή καθυστέρηση επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου. Πράξη δεύτερη: Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ι. Βαρβιτσιώτης, τότε πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, αντίστοιχα, δηλώνουν άγνοια, ζητούν να κατονομάσει η εταιρία ποιοι εισέπραξαν τις μίζες και να γίνει "έρευνα σε βάθος". Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αποφεύγουν να σχολιάσουν το γεγονός, όπως και την ολοφάνερη ανάγκη, να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Πράξη τρίτη: Η "Litton" αρνείται, επισήμως, να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το σκάνδαλο, ανεπίσημα, όμως, διοχετεύει προς τα ΜΜΕ, ότι οι μίζες δόθηκαν σε εγχώριους μεσάζοντες. Κι αυτοί ποιοι είναι και πού τα δώσανε; Η "Litton" κάνει την πάπια...

Πράξη τέταρτη: Η Εισαγγελία Αθηνών διατάσσει προκαταρκτική εξέταση και την υπόθεση αναλαμβάνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης.

Αυτά μέχρι τώρα. Περιμένουμε τις παραπέρα εξελίξεις, αν και - ανεξάρτητα από τις προθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών - δεν έχουμε αυταπάτες, για την έρευνα της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ