Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από το κακό στο χειρότερο

Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, ούτε καν των τελευταίων δεκαετιών. Διάφορα σκάνδαλα, σαν της "Litton", έχουν δει, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας. Και είναι λογικό και αναμενόμενο, αφού η Ελλάδα, από την απελευθέρωσή της μέχρι σήμερα, κυβερνιέται από πολιτικές δυνάμεις, που εκπροσωπούν στην πραγματικότητα τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτά διακονούν και πολύμορφα φροντίζουν. Στη βάση αυτή γεννήθηκε και ανδρώθηκε, εδώ και πολλές δεκαετίες, η πολύμορφη διαπλοκή και σύμφυση του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, που αποτέλεσε και αποτελεί το πρόσφορο έδαφος και για τις κάθε είδους "συναλλαγές".

Ολ' αυτά, όμως, πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με την όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία των αντιλήψεων, περί "ελεύθερης αγοράς" και της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", ως πρώτιστου μοχλού της κοινωνικής προόδου. Με την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση, ως πρώτιστης κοινωνικής αξίας, του κέρδους και του χρήματος γενικότερα. Με όλες αυτές τις αντιλήψεις, κοινοτικά πλαίσια και εθνικούς νόμους, που κατοχυρώνουν και θεσμοθετούν, πολύ περισσότερο από παλιότερα, την ασυδοσία των μεγάλων συμφερόντων.

Μην έχουμε, επόμενα, την παραμικρή αμφιβολία. Είτε έρχεται στο φως είτε όχι, υπάρχει και γίνεται μια τεράστια διασπάθιση και καταλήστευση τεράστιων ποσών και κρατικών πόρων, προς όφελος των μονοπωλίων, ντόπιων και ξένων, πρώτα και κύρια. Κατάσταση, που θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες ριζικές πολιτικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ