Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
«Μόνιμου χαρακτήρα» τα αντιλαϊκά μέτρα

Κατατέθηκε το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2006 - 2009»

Το πλάνο ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, στο ποίο περιλαμβάνονται η εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι συντελούμενες «δημοσιονομικές προσαρμογές» με τα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά φορολογικά και άλλα μέτρα κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην ΕΕ. Πρόκειται για το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006 -2009» μέσω του οποίου το κογκλάβιο της ΕΕ ελέγχει τις κυβερνήσεις για το έργο τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πολύπλευρης ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της «Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην επίσημη αναφορά της καταγράφει τα έργα και τις ημέρες της δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι κατάφερε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους διάφορους φόρους κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρουν πως «υπήρξε αύξηση στα έσοδα από την έμμεση φορολογία» και συγκεκριμένα από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ειδικοί φόροι στα καύσιμα: Από την αύξηση του 2006 εισπράχτηκαν παραπανίσιοι φόροι ύψους 115 εκατ. ευρώ και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το 2007. Και βέβαια, έπεται συνέχεια καθώς η κυβέρνηση - με τη σύμφωνη επί της ουσίας γνώμη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και σε εφαρμογή των κοινοτικών Οδηγιών - ψήφισε το καλοκαίρι πρόσθετες αυξήσεις των ειδικών φόρων για 2008 και το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κάθε λόγο να επαίρονται για τα «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» που θέσπισαν.
  • Τσιγάρα: Η αύξηση των ειδικών φόρων υποτίθεται πως θα έπιανε μόνο τις λεγόμενες «φτηνές μάρκες». Οπως όμως ομολογούν οι εταιρείες τσιγάρων αύξησαν τις τιμές και στις υπόλοιπες κατηγορίες με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερους φόρους. Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώνουν την ΕΕ ότι τα πρόσθετα έσοδα για το 2006 θα φτάσουν στα 80 εκατ. ευρώ και για το 2007 στα 175 εκατ. ευρώ!
  • Από τα πρόσθετα κέρδη από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας εκτιμώνται στα 19 εκατ. ευρώ για το 2006 και ακόμη 71 εκατ. ευρώ για το 2007.

Γερό ψαλίδισμα προβλέπεται στις δαπάνες, που σύμφωνα με τους ίδιους θα πέσουν από το 44,8% του ΑΕΠ το 2006 στο 44,1% του ΑΕΠ το 2009. Ενημερώνουν επίσης την ΕΕ για τα μέτρα υλοποίησης των αντιασφαλιστικών μεθοδεύσεων, όπως για τις διορισμένες επιτροπές... εμπειρογνωμόνων και το λεγόμενο... «κοινωνικό διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ