Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σηκώνει κουρνιαχτό εκλογολογίας

Κουρνιαχτό εκλογολογίας σηκώνουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, εκτός των άλλων, να αποκρύψουν την αντιλαϊκή σύμπλευσή τους στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που από κοινού προωθούν ταυτόχρονα.

Ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2007, άφησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν θα ολοκληρώσουμε το έργο μας», είπε χαρακτηριστικά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί και από υπουργούς της κυβέρνησής του ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβρη, ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος η «ιδέα» για τον Ιούνη ή και νωρίτερα.

Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση (αναθεώρηση του άρθρου 16 για να επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ψήφιση του νέου «μαύρου» νόμου - πλαισίου), ξεπούλημα του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των λιμανιών, ενώ προετοιμάζει τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικό για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής θα έχει σήμερα συνεργασίες με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Γενάρη ολοκληρώνεται η διαδικασία και αρχίζουν οι ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μέσω του οποίου «απεικονίζεται» και η ατζέντα της επόμενης τετραετίας (ιδιωτικά ΑΕΙ, κατάργηση νομιμότητας στο δημόσιο τομέα, καταστροφή των δασών κ.ο.κ.).

Με δεδομένο τον παραπάνω προγραμματισμό, η κυβέρνηση πυροδοτεί την εκλογολογία προκειμένου να στρέψει σε ανώδυνη κατεύθυνση την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απάντησε πρόθυμα στην αναμενόμενη «πρόκληση» του Γ. Παπανδρέου για το θέμα των πρόωρων εκλογών, αποφεύγοντας τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του τύπου «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ακριβώς για να αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής. Μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είχε σχηματιστεί χτες η εντύπωση πως ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήταν ο τελευταίος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και ότι «πάμε ολοταχώς για εκλογές», με τους περισσότερους να θεωρούν περίπου «δεδομένη» τη νίκη της ΝΔ. Δεδομένο είναι επίσης ότι θα επιχειρηθεί μια νέα υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στο όνομα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, μέσω των οποίων τάχα θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που όμως παραμένουν άλυτα. Προβληματισμό προκαλεί η «δικαιολόγηση» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ισχυρή» κυβέρνηση για αντιλαϊκές ανατροπές (2007-09-11 00:00:00.0)
Πυροδοτεί νέο γύρο εκλογολογίας (2007-05-08 00:00:00.0)
Προεκλογική σημαία οι «μεταρρυθμίσεις» (2007-02-07 00:00:00.0)
Κίνηση - συγκάλυψη της ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική (2007-02-03 00:00:00.0)
Αθλια παιχνίδια με τις πρόωρες εκλογές (2006-12-21 00:00:00.0)
Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης (2006-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ