Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροδοτεί νέο γύρο εκλογολογίας

Κουρνιαχτό εκλογολογίας σηκώνει ξανά η κυβέρνηση επιδιώκοντας αφενός τον αποπροσανατολισμό και την «ανώδυνη» έξοδο από το σκάνδαλο των ομολόγων και αφετέρου να προετοιμάσει το έδαφος για επίσπευση της προσφυγής στις κάλπες όταν κρίνει ότι αυτό τη συμφέρει.

Βασικό κριτήριο για την επίσπευση των εκλογών είναι η επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, η οποία θεωρείται δεδομένη μετά από μια «ανανέωση» της λαϊκής εντολής. Ηδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πρώτο τον Γ. Αλογοσκούφη, θεωρεί ότι το σημερινό «νοσηρό», όπως το αποκαλεί, πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και γι' αυτό τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών το αργότερο το φθινόπωρο. «Θεωρώ κακό για την οικονομία μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας, εκτιμώντας ότι «το πολιτικό κλίμα είναι πλέον ιδιαίτερα νοσηρό». Σημείωσε ακόμα με νόημα: «Σε ό,τι αφορά την οικονομία η κυβέρνηση μπορεί να πει ότι το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του έργου της έχει ολοκληρωθεί».

Τις απόψεις του υπουργού Οικονομίας συμμερίζονται και άλλοι υπουργοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία του ΣΕΒ και οικονομικοί παράγοντες. Αντίθετα, υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, μεταξύ άλλων, τάσσονται ο Πρ. Παυλόπουλος και η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

«Οταν αλλάξουν τα δεδομένα πρέπει να είσαι έτοιμος να ξεκαθαρίσεις το τοπίο και να προχωρήσεις», δήλωσε ο Δημ. Αβραμόπουλος, σπεύδοντας μάλιστα να γίνει σαφέστερος: «Αν διαπιστώσεις ότι η πολιτική σου, οι μεταρρυθμίσεις σου σκοντάφτουν σε εμπόδια που δεν μπορείς να παραμερίσεις παρά μονάχα με τη βοήθεια του λαού, προσφεύγεις στο λαό και αυτός είναι που παίρνει το λόγο», είπε στον «Αλφα 9,89». «Δεν είναι και η καλύτερη περίοδος, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», συμπλήρωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποδώσει σε ...δημοσιογράφους τα σενάρια των εκλογών, επαναλαμβάνοντας αρχικά τη σκόπιμα αόριστη θέση του πρωθυπουργού ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Οταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ο πρωθυπουργός εννοεί το τέλος της τετραετίας ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε σε ένα ξερό «ναι».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχει αρχίσει η «συζήτηση» για το αν οι εξελίξεις στην Τουρκία μπορεί να δικαιολογήσουν πρόωρες κάλπες. «Ο οποιοσδήποτε λόγος υπάρξει για τον πρωθυπουργό της χώρας να πηγαίνει σε εκλογές, δε θα χρειάζεται να εφευρεθεί. Θα τον πει καθαρά ο πρωθυπουργός», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι «τέτοιο θέμα, στη φάση αυτή, δεν τίθεται και δεν αναζητά η ελληνική κυβέρνηση λόγους. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να κάνει εκλογές δεν έχει κανένα πρόβλημα να τις κάνει».

«Οι εκλογές στη λήξη της 4ετίας, εκτός και προκύψει λόγος εξαιρετικής σημασίας. Τότε έχουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ...με σαφήνεια ο Λευτ. Ζαγορίτης, αλλά δεν έκρυψε ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην Τουρκία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο εκδότης του «Βήματος», Στ. Ψυχάρης, υποδεικνύει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στην Τουρκία ως πρόσχημα για πρόωρες εκλογές: «Θα ήταν απλούστερον και επιβεβλημένο να οδηγηθεί η χώρα ταχύτατα σε εκλογές, διότι χρειάζεται η κυβέρνηση νωπή λαϊκή εντολή για να αντιμετωπίσει (και) το τουρκικό ζήτημα, που ασφαλώς συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα», υποστηρίζει στο κυριακάτικο σχόλιό του.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Φ. Πάλλη - Πετραλιά: «Ολη αυτή η εκλογολογία βλάπτει. Ας κάνουμε καλά τη δουλιά μας και δε βλέπω γιατί οι εκλογές δε θα έπρεπε να πάνε και στην 4ετία πάνω. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Δε βλέπω όμως λόγο γιατί να μην πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ