Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Οι εκπρόσωποι ... «τα βρήκαν»

Συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε χτες και το εξής:

«Τις προάλλες, συνάντησα το μεγάλο μας ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, ο οποίος μου έλεγε ότι από εννέα πορτρέτα που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος σε παλαιότερες δεκαετίες, τα εφτά καταστράφηκαν σε εκείνη την περίφημη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας επεισοδίων πριν από μερικά χρόνια στο Πολυτεχνείο και τη θυμόμαστε όλοι».

Πράγματι, τη θυμόμαστε όλοι εκείνη τη φωτιά. Ειδικά, μάλιστα, όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι θυμόμαστε - πολύ καλά - ότι εκείνη την καταστροφή, την πυρκαγιά στο Πολυτεχνείο, την προκάλεσαν τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, που, με άδεια της τότε κυβέρνησης, είχαν αδειάσει την «πραμάτεια» τους πάνω και μέσα στο κτίριο, με αποτέλεσμα να το καταστήσουν παρανάλωμα. Αν και τότε ήταν κι ο ίδιος δημοσιογράφος (και καλός...) ο κ. Ρουσόπουλος, σήμερα φαίνεται να τα ξεχνάει αυτά. Οτι τα ΜΑΤ προκάλεσαν εκείνη τη φωτιά. Το έγραφε, άλλωστε, και η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν ο κ. Ρουσόπουλος...

*

Στην επώνυμη καταγγελία που έγινε από καθηγητή, ότι είδε μια ομάδα κουκουλοφόρων να βγαίνουν από κλούβα των ΜΑΤ, o κ. Ρουσόπουλος, αυτό που περίπου απάντησε χτες, για να καταδείξει το αναξιόπιστο της καταγγελίας, ήταν ότι τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να ισχύει, από τη στιγμή που δεν το εντόπισαν οι τηλεοπτικές κάμερες (!) και δεν υπέπεσε στην αντίληψη των δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Εμείς δεν πρόκειται να ισχυριστούμε ότι η καταγγελία του καθηγητή είναι βάσιμη, αλλά έχουμε μια απορία: Την επομένη της ρουκέτας στην αμερικανική πρεσβεία, η Ελληνική Αστυνομία μοίραζε χαρτάκια, έξω από την πρεσβεία (έτσι για να είναι τέλειος ο συμβολισμός της εθνικής ανεξαρτησίας), με τα οποία καλούσε τους περαστικούς αν είδαν τίποτα «περίεργο» ή κανέναν «ύποπτο» σχετικά με την επίθεση, να καλέσουν σε κάτι τριψήφιους αριθμούς. Αλήθεια, στην περίπτωση της πρεσβείας, ισχύει επίσης η προϋπόθεση ότι για να καταγγείλει κάποιος όσα «ύποπτα» υπέπεσαν στην αντίληψή του, πρέπει να τα συνοδεύει και με τηλεοπτική εικόνα ή μήπως με καμιά μαρτυρία δημοσιογράφου;...

*

Τρίτη δήλωση, χτεσινή κι αυτή του κ. Ρουσόπουλου, που σε ερωτήσεις για τη δράση των κουκουλοφόρων και στο ερώτημα γιατί οι αρχές ...δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, απάντησε:

«Ο λόγος που δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία είναι γιατί υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο».

Κι εμείς που νομίζαμε ότι στην περίπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου, εκείνοι που προβοκάρουν την ύπαρξή του και λειτουργούν σαν άλλοθι για την κατάργησή του, είναι, τελικά, οι μόνοι που έχουν διαρκές «άσυλο»...

***

Και τώρα πάμε στον άλλο εκπρόσωπο. Του ΠΑΣΟΚ. Ρωτήθηκε χτες ο κ. Ευθυμίου αν το κόμμα του έχει θέση σχετικά με το άσυλο. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ήταν κατατοπιστικότατος:

«Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ έχει δοθεί εμπράκτως. Είναι ο Νοέμβριος του 1995...»,

ήταν η απάντησή του. Πράγματι. Τότε ήταν, το 1995, όταν σε μια άνευ προηγουμένου προβοκάτσια, μια προβοκάτσια που κράτησε μεταξύ της Αστυνομίας και των κουκουλοφόρων επί 14 ολόκληρες ώρες, βρήκε την ευκαιρία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χτυπήσει με τρόπο που δεν είχε προηγούμενο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, την ιδέα του ασύλου, αξιοποιώντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και από τα ΜΜΕ, ώστε να μπουν τα ΜΑΤ μέσα στο Πολυτεχνείο.

***

Αυτά είπαν χτες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι τα δυο κόμματα «τα βρήκαν». Και για το πανεπιστημιακό άσυλο...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ