Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακολουθεί την αμερικανική «λογική» στο θέμα του Κοσσόβου

Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα η κατάσταση στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο, στο οποίο, όπως είναι γνωστό, δε συμμετέχει το ΚΚΕ, συνεδρίασε υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Οπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται από το διεθνή παράγοντα η πίεση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που, τυπικά τουλάχιστον, παραμένει επαρχία της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση σταδιακά έχει αποδεχτεί τον αμερικανικό «ρεαλισμό», έστω κι αν μια ακόμη αλλαγή συνόρων στην περιοχή πολλαπλασιάζει τη δυναμική που έχει το αίτημα για την αλβανική ολοκλήρωση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν ο Σωτήρης Χατζηγάκης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Μαριλένα Κοππά από το ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιώτης Τριγάζης από το Συνασπισμό.

Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συζήτηση, δήλωσε ότι η συνεδρίαση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν για τις «εποικοδομητικές» - όπως τις χαρακτήρισε - παρεμβάσεις τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το θέμα των Βαλκανίων και ιδιαίτερα του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το κεντρικό ζήτημα στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην έκτακτη Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη Παρασκευή, 26/1, όπου θα συναντηθεί και με την Αμερικανίδα ομόλογό της.

«Συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή, καθώς όλη η περιοχή μας συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και, βεβαίως, επηρεάζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται» είπε η υπουργός. Επιπλέον, η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές της για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Βαλκάνια και για τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδιαίτερα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι το Κόσσοβο είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την περιοχή και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση για θυσίες και παραχωρήσεις μόνο από τους Σέρβους, χωρίς κάποιο ισχυρό αντάλλαγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ