Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Η αδιαφάνεια απότοκος του εκμεταλλευτικού συστήματος

Συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ-3, με θέμα την «αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διαφανή δημόσια διοίκηση», πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

«Το ζήτημα της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, δεν αφορά πρώτα και κύρια τη δημόσια διοίκηση. Η δημόσια διοίκηση είναι μηχανισμός στην υπηρεσία της πολιτικής. Πίσω από τη δημόσια διοίκηση βρίσκεται η πολιτική και πίσω και πάνω από την πολιτική βρίσκεται η οικονομία. Εάν έχουμε οικονομία που σπρώχνει στην αδιαφάνεια, στην αδικία, στη διαφθορά, έτσι θα είναι και η πολιτική της και η δημόσια διοίκηση».

Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας χτες το βράδυ σε συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ-3 και έχει θέμα την «αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διαφανή δημόσια διοίκηση».

Στη χτεσινή πρώτη μέρα και ειδικότερα στη θεματική ενότητα «διαφάνεια και πολιτική», μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και ο βουλευτής του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος. Ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να «συμπληρώσει» το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη από την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Ε. Βενιζέλος υπερασπίστηκε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζοντάς το ως το πληρέστερο σε επίπεδο ΕΕ και άφησε αιχμές σχετικά με τη μη εφαρμογή του από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και ενεργοποίηση απέναντι στους μηχανισμούς διαπλοκής που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και οι νόμοι της αγοράς, οι πρακτικές που κυριαρχούν, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. «Η αδιαφάνεια και η διαπλοκή μεγαλώνουν, γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή που σε επίπεδο οικονομίας έχουμε σκληρότατο ανταγωνισμό», ανέφερε. Και σημείωσε: «Οσο υπάρχει αυτή η εκμεταλλευτική οικονομία δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μπορούμε όμως να το περιορίσουμε με μέτρα, ελεγκτικούς μηχανισμούς, κλπ.». Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ ενόψει και της αναθεώρησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα κατάργησης του φορολογικού, του τραπεζικού και του επιχειρηματικού απορρήτου. «Προτάσεις που όμως απορρίπτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να μη διαταραχτεί η αγορά», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, και κατέληξε σημειώνοντας: «Μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της σύνδεσης της πολιτικής με την οικονομία και τη διαφθορά και στη δημόσια διοίκηση» αν ανατραπεί το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα βασικά μέσα παραγωγής γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, και λειτουργούν κάτω από λαϊκό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ