Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πάνδημη η κηδεία του υπουργού Παιδείας

Με πάνδημη κηδεία, που έγινε χτες το απόγευμα δημοσία δαπάνη, η Κύπρος αποχαιρέτισε τον υπουργό Παιδείας, Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά προχτές, σε ηλικία 72 χρονών, από ανακοπή της καρδιάς.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της υπουργού Παιδείας της Ελλάδος Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, οι πολιτικοί αρχηγοί, επίσημοι, φίλοι και πλήθος κόσμου που εκτιμούσε το έργο του Πεύκιου Γεωργιάδη.

Στην εκκλησία συνέρρευσαν επίσης πολλοί μαθητές και σπουδαστές, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τον υπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής στον επικήδειο λόγο του εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, τις αρετές και το έργο του Πεύκιου Γεωργιάδη. Από όπου και αν πέρασε ο Πεύκιος Γεωργιάδης, ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, σε όποιες θέσεις και να ανήλθε, ως δημόσιος λειτουργός, ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας, ως υπουργός, «είχε και επέδειξε ανθρωπιά που γοήτευε, ευαισθησίες που συγκινούσαν, οράματα που ενέπνεαν, αρχές και αυθεντικότητα που αιχμαλώτιζαν». Προ πάντων, όμως, συνέχισε ο κ. Πασιαρδής, ο Πεύκιος Γεωργιάδης «είχε και απέδειξε πάθος δημιουργίας και προσφοράς, που ποτέ δεν τον κούρασε και που πάντα τον κρατούσε σε εγρήγορση».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, στεφάνι κατέθεσε η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου. Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, των πρώην προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου και πολλών άλλων.

Αγημα του στρατού απέδωσε τιμές προ της σορού του, η οποία ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Διχοτομικές δηλώσεις Γκιούλ

«Μετά το δημοψήφισμα δείξαμε στον κόσμο όλο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο γένη, δύο θρησκείες, δύο δημοκρατίες και δύο γλώσσες. Είναι προφανές πού θα οδηγήσει η αποδοχή της πραγματικότητας αυτής, αλλά αυτό απαιτεί υπομονή και δημοκρατικό αγώνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μιλώντας στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «με το Σχέδιο Ανάν, αποκαλύψαμε το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων βελτιώθηκε αισθητά κατά τη διακυβέρνηση της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία, όπως τόνισε, «το Δικαστήριο είπε στους Ελληνοκυπρίους να αναζητήσουν το δίκαιο τους απευθυνόμενοι στην αρμόδια επιτροπή στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός είπε, επίσης, ότι αυξήθηκε και η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι η βοήθεια αυτή, «την περίοδο 1983 - 96 ήταν 80 εκατ. δολάρια, την περίοδο '97 - 2002, 210 εκατ. δολάρια και τα τελευταία τέσσερα χρόνια 360 εκατ. δολάρια». Και πρόσθεσε ότι φέτος η βοήθεια θα ανέλθει στα 420 εκ. δολάρια.

Η πρόταση μομφής εναντίον του Α. Γκιουλ απορρίφθηκε από την ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ