Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σαφέστατος ο καθηγητής

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ανατροπές στην Ευρώπη. Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, καλείται πράγματι να προσδιορίσει ποια δικαιώματα εργασίας πρέπει να παραμείνουν, πώς πρέπει να αναμορφωθούν, προκειμένου η εργασία στην Ευρώπη να παραμείνει ως ισοδύναμος φορέας. Είναι ένα δύσκολο έργο διότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σήμερα εύκολα μια πολιτική όπως της δεκαετίας του '70 και του '80. Καλούμεθα, λοιπόν, ως επιστήμονες Εργατικού Δικαίου, να διαφυλάξουμε το κύρος, τη δύναμη και τη σημασία του Εργατικού Δικαίου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Τάδε έφη Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εδώ και λίγες μέρες πρόεδρος της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας «για τη μελέτη των ζητημάτων που προκύπτουν από τις νέες προκλήσεις στην εργατική νομοθεσία και την απασχόληση» στα πλαίσια της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ. Είναι προφανές το τι λέει ο διορισμένος καθηγητής, και μάλιστα στην πρώτη του δήλωση, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον υπουργό Εργασίας: Ο,τι δικαιώματα ξέρατε μέχρι σήμερα ξεχάστε τα. Ο,τι κατακτήσεις είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες, πάνε περίπατο. Η καπιταλιστική κερδοφορία, την οποία εύσχημα ονομάζει «πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη», απαιτεί αναμόρφωση του Εργατικού Δικαίου, πετσόκομμα δηλαδή δικαιωμάτων.

Σαφέστατος ο καθηγητής, δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο για να διευκρινίσει όσα αντιδραστικά περιγράφονται με δυσνόητα πολλές φορές λόγια στα κιτάπια της ΕΕ και στους λόγους των στελεχών της κυβέρνησης. Διάνα στην επιλογή της και η κυβέρνηση, που βρήκε έναν ακόμα πρόθυμο ακαδημαϊκό να δώσει «επιστημονικό» περιτύλιγμα στις ανατροπές που ετοιμάζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ