Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Απόλυτη συμμόρφωση αξιώνει η Κομισιόν

Παραπέμπει την κυβέρνηση στο Ευρωδικαστήριο, παρ' όλο που έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις οδηγίες της

Στο Ευρωδικαστήριο «σέρνει» την κυβέρνηση η Κομισιόν για το θέμα του αλήστου μνήμης «βασικού μετόχου», αξιώνοντας απόλυτη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και τις αρχές της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «κωλοτούμπα» στο ζήτημα του βασικού μετόχου, σπεύδοντας να συμμορφωθεί, κατά τρόπο ταπεινωτικό, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί στο διευθυντήριο των Βρυξελλών που ζητά συμμόρφωση μέχρι κεραίας... Χτες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους συμμετοχής των επιχειρήσεων σε δημόσιες συμβάσεις.

Η προσφυγή αφορά τη «συμβατότητα» προς το κοινοτικό δίκαιο της κοινής υπουργικής απόφασης 24014/2005 (περί «βασικού μετόχου») για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου 3310/2005, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3414/2005. Η εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, προβλέπει την υποχρεωτική και συστηματική υποβολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επί ποινή αποκλεισμού, σειράς αποσπασμάτων μητρώων, καθώς και άλλων πιστοποιητικών και δηλώσεων, όχι μόνο εκ μέρους των συμμετεχόντων αλλά και εκ μέρους άλλων προσώπων αποκαλουμένων «διασυνδεόμενων», τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «η εν λόγω απόφαση, με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη, αφ' ενός εισάγει επιπλέον λόγους αποκλεισμού από τις διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις κοινοτικές οδηγίες και, αφ' ετέρου, καθιστά δυσχερέστερη, ή τουλάχιστον λιγότερο ελκυστική την άσκηση των περισσότερων από τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει στο κοινοτικό παράγωγο δίκαιο (κοινοτικές οδηγίες) και στο πρωτογενές δίκαιο (Συνθήκη της ΕΕ) που εφαρμόζεται στις δημόσιες συμβάσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται, και πάλι, πρόθυμη να κάνει ό,τι ζητηθεί από την Κομισιόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινή του δήλωση αφού επισημαίνει ότι ο ισχύον νόμος «είχε τύχει και της συναινέσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα συμμορφωθεί απόλυτα για να αποφύγει το Ευρωδικαστήριο. «Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) παραπομπή αφορά μόνο διαδικαστικού τύπου θέματα ως προς τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο ΕΣΡ», σημειώνει ο Θ. Ρουσόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης και σε αυτό το θέμα».

Το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την «άγρια» χαρά του για το «πλήγμα» κατά της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει την απόφαση της Κομισιόν. Σε δήλωση του υπεύθυνου Τηλ. Χυτήρη επισημαίνεται: «Ο διασυρμός συνεχίζεται. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι' αυτό. Ας αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους, ώστε η χώρα μας να μην εκτίθεται διαρκώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ