Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ
Εξωραΐζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της

Μια πρόγευση του τι θα εκφράζει η λεγόμενη «Δήλωση του Βερολίνου» έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Μανουέλ Μπαρόζο, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», εξωραΐζοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ως δήθεν Ενωση που νοιάζεται για τους λαούς.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι «η Δήλωση θα εκφράζει το γιατί είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας και προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα της πολιτικής της ΕΕ, αλλά ελπίζω ότι μπορεί να εμπνεύσει: ένα σινιάλο υποχρέωσης όλων των κρατών - μελών και των κύριων θεσμών, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο νέων αρνήσεων στο Σύνταγμα, ο Μπαρόζο σημείωσε με νόημα: «Συμβουλεύω αυτά τα κράτη - μέλη να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μια νέα αποτυχία. Αυτό θα ήταν κακό για την Ενωση. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν τη ρητή υποχρέωση να κάνουν το καλύτερο για να δοθεί μια λύση. Δεν μπορώ να δεχτώ μια χώρα να υπογράφει μια συνθήκη και αυτή μετά να μην έχει καμία σημασία».

Πάντως, παίρνοντας υπ' όψιν του τις αντιδράσεις των λαών για την περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι «μιας και τα κράτη - μέλη δε θέλουν να μας εκχωρήσουν αρμοδιότητες για την υγεία, την κοινωνική ασφάλεια, για την οικογενειακή πολιτική και για το σύστημα της παιδείας - και εμείς δεν το θέλουμε αυτό - δεν επιτρέπεται κανείς να μας καταστήσει υπεύθυνους για προβλήματα σ' αυτούς τους τομείς». Λες και ΕΕ και κυβερνήσεις με την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου δεν είναι υπεύθυνες για το ξεχαρβάλωμα και την εμπορευματοποίηση των πάντων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ