Πέμπτη 24 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Εν αναμονή του Μπους η κυβέρνηση

Από ...το στόμα του Μπους κρέμεται η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τη στάση της για το ζήτημα της ονομασίας, ενόψει της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εν αναμονή της άφιξης του Αμερικανού Προέδρου στα Τίρανα στις 10 Ιούνη, όπου θα στηρίξει την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για το μήνυμα που θα στείλει ο Τζορτζ Μπους ειδικά για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση το ζήτημα αυτό να αποτελέσει αιτία τριβής με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιχειρεί απεγνωσμένα να στείλει μερικά μηνύματα στην Ουάσιγκτον ώστε ο Τζ. Μπους να πάρει υπόψη του και τα «ελληνικά συμφέροντα». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος από κυβερνητικής πλευράς και οι συχνές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή από την Αυστραλία.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενθαρρημένη από την υποστήριξη των ΗΠΑ, κλιμακώνει την αδιαλλαξία της. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, που χαρακτήρισε ως «προεκλογικού χαρακτήρα» τις δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος θα δείξει «εποικοδομητική στάση».

«Είναι πολύ πιθανό να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα το φθινόπωρο και το ζήτημα του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνδέεται άμεσα με αυτές. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι προεκλογικού χαρακτήρα και αποστασιοποιούμαστε. Τις συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος θα τις διεξάγουμε εκεί που πρέπει», ανέφερε Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας σημείωσε ακόμα ότι «οι αναφορές ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι στις 10 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, δεν είναι ακριβείς και πιθανώς διοχετεύτηκαν με σκοπό να μας αποθαρρύνουν. Οι απειλές για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι καινούριες. Ο κ. Καραμανλής συνεχώς επαναλαμβάνει τις απειλές αυτές και όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα του, θα τις εξαπολύει όλο και πιο συχνά». «Οσο λιγότερο το ζήτημα της ονομασίας της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς στην Ελλάδα, τόσο ευρύτερο θα είναι το πεδίο για την εξεύρεση μίας λύσης η οποία θα απεικονίζει την πραγματικότητα στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, συμπληρώνοντας ότι αναμένει εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα, καθώς η χώρα του απέδειξε μέχρι σήμερα τη θέλησή της για σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η χώρα του, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, αναμένει ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει από τις χώρες - μέλη της συμμαχίας πρόσκληση για ένταξη.

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις της ηγεσίας της FYROM, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω σχολιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ