Πέμπτη 24 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συμφωνία ελάχιστης κοινωνικής ασφάλισης

Συντάξεις πείνας και μειωμένα στο ελάχιστο ασφαλιστικά δικαιώματα προβλέπει η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τον Αυστραλό ομόλογό του

Συμφωνία ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων και συντάξεων πείνας είναι αυτή που υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ελληνα πρωθυπουργό να θριαμβολογήσει.

Από τα όσα έγιναν γνωστά, η σύμβαση «νομιμοποιεί» τα ισχύοντα στην Αυστραλία, όπου η σύνταξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον ένα επίδομα που καθορίζεται με βάση το 25% επί του μέσου μισθού. Επιπλέον για να το πάρει ο συνταξιούχος πρέπει πρώτα να περάσει από έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να καταλήξει στην ολοσχερή απώλεια της σύνταξης.

Ωστόσο ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «επιλύουμε έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, κάτι που θα επιτρέψει στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ανέφερε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως μετά από 4 μήνες και εκτίμησε πως «τουλάχιστον 60.000 ομογενείς άμεσα θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία και θα απολαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους και φαρμακευτικά δικαιώματα».

Στην ερώτηση αν θα πάρει σύνταξη κάποιος που έχει υψηλά περιουσιακά στοιχεία, ο Κ. Καραμανλής παρέπεμψε στην αυστραλιανή νομοθεσία λέγοντας ότι «όπως προβλέπει η αυστραλιανή νομοθεσία, οι ίδιοι - τονίζω - οι δικαιούχοι ομογενείς στην Αυστραλία υποχρεούνται να δηλώνουν περιουσιακά τους στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση το ελληνικό κράτος δεν υποχρεούται να δηλώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία αντ' αυτών». «Δεν αλλάζει λοιπόν τίποτα για το ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα για τους ομογενείς μας», κατέληξε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, η σύμβαση θα καλύπτει μόνο τις συντάξεις γήρατος. Ομογενείς που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος η οποία θα υπολογίζεται με βάση έναν τύπο που θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρονομαστή τα 25 χρόνια. Πρώην κάτοικοι Αυστραλίας που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα λαμβάνουν σύνταξη που θα υπολογίζεται με διαφορετικό τύπο, ο οποίος θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρονομαστή τα 44 χρόνια.

Επίσης, η Ελλάδα θα χορηγεί συνταξιοδοτική παροχή και με ένα έτος ασφάλισης. Για παράδειγμα αν ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει 300 μέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και έχει ακόμη 14 χρόνια διαμονής και ασφάλισης στην Αυστραλία, τότε έχει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία. Με βάση την παραπάνω ρύθμιση, ο δικαιούχος της σύνταξης και τα μέλη της οικογένειάς του θα δικαιούνται από το ελληνικό σύστημα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων με την προϋπόθεση του χρόνου παραμονής (2020-02-06 00:00:00.0)
Προεκλογική φιέστα στην Αυστραλία (2007-05-26 00:00:00.0)
Προεκλογική περιοδεία στην Αυστραλία (2007-05-23 00:00:00.0)
Οι Ελληνες συνταξιούχοι ομογενείς στην Αυστραλία (2007-05-19 00:00:00.0)
Δε συνταξιοδοτούν επαναπατρισμένους πρόσφυγες (2002-11-14 00:00:00.0)
"Το κόλπο" στην Αυστραλία (1996-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ