Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ελληνες συνταξιούχοι ομογενείς στην Αυστραλία

Με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού

Η σημερινή επίσκεψη Καραμανλή στην Αυστραλία συμπίπτει με τις εντατικές προετοιμασίες που κάνουν οι Ελληνες και άλλοι συνταξιούχοι για ένα συλλαλητήριο που θα γίνει στις 31 του Μάη στη Μελβούρνη, για να διεκδικήσουν αυξήσεις στις πενιχρές τους συντάξεις και άλλα ευεργετήματα που θα βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Πριν 25 περίπου χρόνια, όταν επισκέφθηκε την Αυστραλία ο μπάρμπας του Ελληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι περισσότεροι Ελληνες της μαζικής μετανάστευσης ήταν σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Τώρα οι πιο πολλοί είναι απόμαχοι της δουλιάς, αν δεν έχουν ήδη αποδημήσει εις Κύριον. Η γενιά εκείνη των μεταναστών είναι η πιο αδικημένη. Ηρθε σε μια χώρα χωρίς γλώσσα, σε μια χώρα που ο ρατσισμός και οι διακρίσεις γενικά ήταν στα χάι τους, χωρίς κρατική μέριμνα και ξεπατώθηκε στη δουλιά μέσα στις φάμπρικες και τα εργοστάσια των πολυεθνικών της Αυστραλίας. Δούλευαν σαν μοντέρνοι σκλάβοι δωδεκάωρα, πολλές φορές εφτά μέρες την εβδομάδα, για να ξεχρεώσουν το σπίτι, να μεγαλώσουν τα παιδιά, να στείλουν στην Ελλάδα και να φυλάξουν και κάτι για σιγουριά στα γεράματα. Δεν ήξεραν όμως ότι μια μέρα αυτή η αποταμίευση θα στεκόταν εμπόδιο για να πάρουν τη σύνταξη.

Οταν είχε έρθει πριν 25 χρόνια ο Κ. Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και κατέβηκαν στο κέντρο της Μελβούρνης οι Ελληνες να τον υποδεχτούν, όλη η γύρω περιοχή της Μελβούρνης μύριζε ναφθαλίνη. Τα κοστούμια που είχαν φορέσει στους γάμους τους πολλοί συμπατριώτες, τα είχαν ελάχιστα ξαναφορέσει - εφόσον δούλευαν εφτά ημέρες - και τα είχαν εναποθέσει στη ναφθαλίνη. Αυτοί οι συμπατριώτες παίρνουν τώρα την πενιχρή σύνταξη ή δεν παίρνουν και καθόλου κι εδώ διαπράττεται η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα.

Σύνταξη - επίδομα απορίας

Στην Αυστραλία η λεγόμενη σύνταξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον ένα επίδομα, που για να το πάρει ο ηλικιωμένος πρέπει πρώτα να περάσει τις εξετάσεις. Αυτές συμπεριλαμβάνουν έλεγχο του εισοδήματος (income test) και έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων (assets test).

Η σύνταξη καθορίζεται με βάση το 25% επί του μέσου μισθού. Ο μέσος μισθός στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανέρχεται στα 1.058,60 δολάρια την εβδομάδα. Για να μη δώσουμε λαθεμένη εντύπωση, καλό είναι να σημειώσουμε ότι ο βασικός μισθός είναι μικρότερος του μισού του μέσου μισθού.

Οι πολίτες της Αυστραλίας, για να έχουν δικαίωμα στη σύνταξη, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε, δηλαδή να περνούν τον έλεγχο του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων. Αξίζει να τονιστεί ότι το όριο της φτώχειας στην Αυστραλία, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, είναι γύρω στα 360 δολάρια. Δηλαδή αν ένας έχει εισόδημα 360 δολάρια την εβδομάδα, ίσα ίσα που τα φέρνει βόλτα.

Ο συνταξιούχος που ζει μόνος του στην Αυστραλία παίρνει 262,50 δολάρια (περίπου 157 ευρώ) την εβδομάδα και δικαιούται να έχει επιπλέον εισόδημα μέχρι και 64,00 δολάρια την εβδομάδα. Αν υπερβεί αυτό το ποσό, τότε η σύνταξή του μειώνεται 40 σεντς στο κάθε επιπλέον δολάριο.

Οταν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων η σύνταξη που παίρνει ο καθένας είναι 219,25 δολάρια την εβδομάδα (περίπου 131 ευρώ), ενώ δικαιούνται να έχουν επιπλέον εισόδημα και οι δυο μαζί μέχρι 114,50 δολάρια την εβδομάδα. Αν το ανδρόγυνο υπερβεί αυτό το ποσόν, τότε η σύνταξή τους μειώνεται 20 σεντς στο κάθε επιπλέον δολάριο.

Περιττό να αναφέρουμε ότι αν το εβδομαδιαίο εισόδημα από άλλες πηγές υπερβεί ένα καθορισμένο όριο, τότε η σύνταξη κόβεται εντελώς και ο συνταξιούχος χάνει και όλα σχεδόν τα άλλα ευεργετήματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλοί Ελληνες συμπάροικοι, που τους έκοψαν εντελώς τη σύνταξη.

Τους κόβουν τη σύνταξη

Οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι συνταξιούχοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας. Ο έλεγχος του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων είναι η ποινή που βάζει το αυστραλιανό κράτος σ' αυτούς που μόχθησαν λίγο παραπάνω και αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αποκτώντας ένα δεύτερο σπίτι για επένδυση ή για διακοπές, για να έχουν μια σιγουριά στα γεράματα.

Συνυπεύθυνοι για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης είναι και τα δυο μεγάλα κόμματα, Λίμπεραλ και Εργατικοί. Οι Λίμπεραλ είναι το κυβερνών δεξιό κόμμα της Καμπέρα και το λεγόμενο Εργατικό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Το Εργατικό Κόμμα είναι κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ, έχει νέο αρχηγό τον Κέβιν Ραντ που καυχιέται ότι είναι συντηρητικός. Ο Μαρκ Λεΐθαμ, προηγούμενος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, εξοστρακίστηκε κακήν κακώς γιατί μαζί με τ' άλλα τόλμησε να πει στον νυν πρωθυπουργό - μέλος της ομάδας των προθύμων που πήγαν στο Ιράκ - ότι είναι «κωλογλείφτης των Αμερικανών».

Αρκετοί συμπατριώτες που έχουν δεύτερο σπίτι - εκτός απ' αυτό που μένουν - αν δεν έχουν ήδη χάσει, κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους. Το ζευγάρι των συνταξιούχων επιτρέπεται να έχει ακίνητη ή άλλη περιουσία αρκεί αυτή να μην υπερβαίνει σε αξία το όριο των 229.000,00 δολαρίων. Για κάθε χίλια δολάρια υπεράνω του ορίου αυτού κόβονται τρία δολάρια απ' τη σύνταξη.

Να φανταστεί κανείς ότι στην Αυστραλία δεν μπορεί ο συνταξιούχος να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία υπό μορφή δωρεάς ούτε στα παιδιά του. Δικαιούνται να κάνουν δωρεά στα παιδιά τους ποσόν που να μην ξεπερνά τις 10 χιλιάδες το χρόνο, αλλά να μην υπερβεί συνολικά τις 30 χιλιάδες σε 5 χρόνια. Δηλαδή η δικτατορία του κεφαλαίου σε όλο της το μεγαλείο. Παλαιότερα στην Ελλάδα έλεγαν για να παραπλανήσουν τον κόσμο ότι αν έρθει ο κομμουνισμός θα μας πάρει τα σπίτια. Και ήρθαν οι μετανάστες στον καπιταλιστικό «παράδεισο» της Αυστραλίας και τους τα παίρνει όλα.

Αναπηρική σύνταξη

Αυτά για τους ηλικιωμένους συνταξιούχους. Οσοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη στην Αυστραλία ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Αυτοί πραγματικά έφτυσαν αίμα για να πάρουν αυτό το ψωροεπίδομα, πηγαίνοντας για μήνες από γιατρό σε γιατρό, για να αποδείξουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι όντως είναι ανάπηροι.

Αυτοί που πέρασαν τόσα μαρτύρια τους στερείται το δικαίωμα να ταξιδέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Αν το κάνουν και παραβούν τα υφιστάμενα δρακόντεια μέτρα, τους κόβουν τη σύνταξη. Αν τυχόν και διανοηθούν να πάνε στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουν εξονυχιστική αναφορά στις αυστραλιανές αρχές για ένα σωρό λεπτομέρειες.

Συμπλήρωσε τη μία αίτηση μετά την άλλη και μετά περίμενε για την έγκριση, γιατί διαφορετικά αν φύγεις χωρίς να ενημερώσεις το αρμόδιο υπουργείο θα σου κόψουν κι αυτά τα λίγα ψίχουλα που σου δίνουν και φτου και πάλι απ' την αρχή με αιτήσεις και γιατρούς για να την ξαναεγκρίνουν. Υπόψιν ότι η σύνταξη κόβεται αν πας στο εξωτερικό για πάνω από 3 μήνες.

Αν ένας δύστυχος συμπατριώτης, που παίρνει αναπηρική σύνταξη, διανοηθεί να πάει στην Ελλάδα, πρέπει να δηλώσει στους υπαλλήλους του αρμόδιου υπουργείου:

  • Πότε θα φύγει για το εξωτερικό.
  • Πότε θα ξαναγυρίσει.
  • Πού θα ταξιδέψει.
  • Σε ποια διεύθυνση θα μένει.
  • Ποιος θα είναι ο αριθμός τηλεφώνου του στο εξωτερικό.
  • Αν έχει σπίτι.
  • Αν πούλησε το σπίτι και πόσο το πούλησε.

Και ένα σωρό άλλες αστυνομικές ερωτήσεις, λες και πρόκειται για εγκληματία που βγαίνει με όρους απ' τη φυλακή και χρειάζεται να δίνει το «παρών» καθημερινά στην αστυνομία. Τέτοια μεταχείριση δηλαδή έχουν οι συνταξιούχοι στην πλούσια - για τα μονοπώλια - χώρα της Αυστραλίας.

Πιθανόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής που θα δει τον Αυστραλό ομόλογό του John Howard, στην επερχόμενη επίσκεψή του, να μην κάνει κι αυτός το λάθος και πει ότι «οι Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία ζουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που τους παρέχει το αυστραλιανόν κράτος!!!».

Οι δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, καλό θα είναι να κάνουν λίγη προεργασία και να μη μεταδίδουν υπερβολές για το πόσο ευημερούν οι Ελληνες της Αυστραλίας.

Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Μελβούρνη στις 31 Μάη πρωτοστατούν οι Ελληνες και οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

- To ποσό σύνταξης, που είναι καθορισμένο στο ποσοστό του 25% του μέσου μισθού, να αυξηθεί στο 33%.

- Φορολογικές ελαφρύνσεις στις άδειες των αυτοκινήτων.

- Ουσιαστικές ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού, του υγραερίου, του τηλεφώνου και των δημοτικών τελών.

- Οι ελαφρύνσεις αυτές να ισχύουν για όλο το χρόνο, δεδομένου ότι η ανάγκη να ζουν οι ηλικιωμένοι σε δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα είναι εξίσου βασικά στοιχεία για την υγεία τους.

- Να γίνουν πιο ασφαλή τα μέσα συγκοινωνίας ώστε να μην κινδυνεύει ο ηλικιωμένος που ταξιδεύει με αυτά.

- Να αυξηθούν ακόμη τα κονδύλια που διατίθενται για τις υπηρεσίες φροντίδας των ηλικιωμένων, ιατροφαρμακευτική και άλλες, δεδομένου ότι πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες ζουν σε συνθήκες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

- Να καταργηθεί ο έλεγχος περιουσιακών στοιχείων και εισοδήματος.


Αντώνης ΠΑΣΧΟΣ
Γραμματέας της Επιτροπής Φίλων του ΚΚΕ και του ΚΚΑ στη Μελβούρνη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεθαίνοντας στα γηροκομεία της Μελβούρνης... (2020-08-27 00:00:00.0)
Προσφορές στο ΚΚΕ (2012-10-27 00:00:00.0)
Προσφορές (2012-08-05 00:00:00.0)
Συμφωνία ελάχιστης κοινωνικής ασφάλισης (2007-05-24 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο (2005-11-16 00:00:00.0)
Προσφορές στην ΚΕ του ΚΚΕ (1998-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ