Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ευρύ αντιναρκωτικό μέτωπο

Η απεξάρτηση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, τονίστηκε κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την πρώτη μέρα των εργασιών
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την πρώτη μέρα των εργασιών
Μια σημαντική πράξη αντίστασης στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και παράλληλα πεδίο γόνιμου προβληματισμού για την οργάνωση της αντιναρκωτικής πολιτικής στη χώρα μας μεταξύ φορέων, επιστημόνων και στελεχών οργανισμών, αποτελεί η διημερίδα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών που άρχισε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και συνεχίζεται σήμερα με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και γονέων.

Κύριο χαρακτηριστικό των χτεσινών εργασιών οι ζωηροί διάλογοι, η παράθεση διαφορετικών απόψεων, η κατάθεση εμπειριών και η επιστημονική τεκμηρίωση με κύριο στόχο, όπως τονίστηκε, η οριοθέτηση μιας άλλης αντιναρκωτικής πολιτικής με βάση την πρόληψη - μακριά από εκείνη της υποκατάστασης, συντήρησης και κερδοσκοπίας που προωθείται - ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του τόπου, που θα βρίσκεται στην υπηρεσία των παιδιών του ελληνικού λαού.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν η Αλ. Παπαρήγα, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Νίκος Χούλης, ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.

Δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση

Τις εργασίας της διημερίδας άνοιξε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), τονίζοντας ότι απ' τη μάχη κατά των ναρκωτικών δεν μπορεί να λείψει κανείς, ενώ η απεξάρτηση δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια και δωρεάν.

Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες για την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας, κάνοντας ταυτόχρονα μια ανασκόπηση της εξέλιξης της χρήσης και χαρακτηρίζοντας ως σχέδιο απόδρασης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσιάστηκε απ' την κυβέρνηση - και τελικώς αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις. Επίσης, ο τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρήστος Γιαννάκης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του Οργανισμού, κάνοντας λόγο «για λάθη ποσότητας και ποιότητας των υπηρεσιών που κόστισαν πολύ», ενώ πρόσθεσε ότι «η άσκηση πρόληψης δεν είναι δυνατόν να γίνεται από τα γραφεία».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα κέντρα πρόληψης οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες, καθώς και αυτές που έγιναν για τη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών που εμπορεύονται τον πόνο και την ανάγκη των γονιών και των παιδιών.

Πλούσια συζήτηση

«Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός που θα λάβει υπόψη τη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων», σημείωσε ο Αγ. Καράμπελας, πρόεδρος της ΠΕΝΟΨΥ. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών και της εξάρτησης γεννιέται, τρέφεται και αναπαράγεται στο καπιταλιστικό σύστημα. Η αγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα στη δράση για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας είναι ιδανικά που απομακρύνουν από την παραίτηση και τα αδιέξοδα», υπογράμμισε η Χρ. Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μια από τις συζητήσεις που έγιναν στη χτεσινή πρώτη μέρα, αφορούσε στο νομοθετικό πλαίσιο, με συντονιστή τον Δημήτρη Καλτσώνη και με ομιλητές τους δικηγόρους Αντώνη Κατσά και Γιάννη Ιωαννίδη, τον Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Δημήτρη Καλτσώνη, Λέκτορα του Παντείου. Οι εργασίες της διημερίδας θα ολοκληρωθούν σήμερα, ξεκινώντας από τις 9 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ