Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ελεύθερη» πρόσβαση στο ... πρώτο έτος!

Να χαϊδέψει τα αυτιά των μαθητών και των οικογενειών τους με αφορμή τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, επιδιώκει ο ΣΥΝ και επαναλαμβάνει την πρόταση για «ελεύθερη» πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Οπως είπε χαρακτηριστικά σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Α. Αλαβάνος, «χωρίς να προτείνουμε επιμήκυνση των σπουδών στα πανεπιστήμια, θεωρούμε ότι η διαδικασία κατάταξης μπορεί να γίνει μέσα από το πρώτο έτος φοίτησης στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει ένα γενικότερο χαρακτήρα».

Ενα κοινό πρώτο έτος - σούπα δηλαδή για μια ευρεία γκάμα σχολών και τμημάτων και μετά ξεκινάει το ...ξεσκαρτάρισμα! Οπως άλλωστε αναφέρεται στην ίδια την πρόταση του ΣΥΝ, που παρουσιάστηκε πριν τρεις μήνες, «στο τέλος του πρώτου έτους θα γίνεται η κατάταξη του φοιτητή στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα με βάση την επιλογή του και την απόδοσή του στα μαθήματα του πρώτου έτους»... Αρα το ξεδιάλεγμα και μάλιστα με τους ίδιους όρους (φροντιστήρια, παραπαιδεία, ταξικοί φραγμοί...), αφού δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία του εκπαιδευτικού συστήματος, παραμένει και απλά μεταφέρεται στο Πανεπιστήμιο!

Επιπλέον, το να μετατραπεί το πρώτο έτος σπουδών - με βάση την πρόταση του ΣΥΝ - σε έτος κοινό και γενικό για μια ευρεία γκάμα τμημάτων και σχολών, χωρίς ταυτόχρονη επιμήκυνση του συνολικού χρόνου σπουδών, σημαίνει πρακτικά ότι το πραγματικό πρόγραμμα σπουδών περιορίζεται κατά ένα έτος. Γίνεται, δηλαδή, και χρονικά ισότιμο με τα μπάτσελορ της Μπολόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ