Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανησυχίες καλών φίλων

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαθέτει άριστους φίλους στον Τύπο, όπως π.χ. η «Ελευθεροτυπία», και χρήσιμους για την πολιτική του «υπηρέτες» του Τύπου όπως κάποιοι αρθρογράφοι της. Ενας απ' αυτούς, σε άρθρο του, στην «Κυριακάτικη», όχι μόνο υποδεικνύει τους εχθρούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά εισηγείται και τον τρόπο της εξουδετέρωσής (αν όχι εξόντωσής) τους.

Εγκαλεί, λοιπόν, τη Χαριλάου Τρικούπη, για συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στο ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί για πολιτική ίσων αποστάσεων από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Για να είμαστε ακριβείς, προκειμένου να γίνει πιο πειστικός πασχίζει τάχα να κάνει κριτική και στον ΣΥΝ ότι κρατά ίσες αποστάσεις, δηλαδή ότι κάνει κριτική και στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σπεύδει να διευκρινίσει ότι για την ανανεωτική αριστερά, δηλαδή για τον ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθύνει μια καθαρή και ανοιχτή πρόταση διαλόγου, μια διαρκή επίθεση «ειλικρινούς» φιλίας, αφού τα δύο κόμματα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα στον κοινό στόχο για την «προοδευτική διακυβέρνηση» της χώρας. Αναγνωρίζει, δηλαδή, στο ΣΥΝ μια συμμαχική δύναμη με το ΠΑΣΟΚ.

Ενώ εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι φοβάται την κριτική προς το ΚΚΕ μήπως κατηγορηθεί για αντικομμουνισμό. Και του υποδεικνύει την αναγκαιότητα να ενισχύσει την αντιπαράθεσή του με το ΚΚΕ αλλά και το είδος αυτής της αντιπαράθεσης.

Με τη μαχητικότητα που διακρίνει κάθε ειλικρινή φίλο της σοσιαλδημοκρατίας, ο αρθρογράφος αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να ανέχεται, το ΠΑΣΟΚ, την κριτική του ΚΚΕ. «Ξυπνήστε», φωνάζει, μπας και καταλάβουν εκεί, στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο εχθρός είναι «προ των πυλών» απειλώντας το εκλογικό της ποίμνιο.

Για το θιασώτη της πολύχρονης προσφοράς της σοσιαλδημοκρατίας (δηλαδή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) στον τόπο μας, το ΚΚΕ δε «δικαιούται διά να ομιλεί». Πολύ περισσότερο δε δικαιούται να επισημαίνει την πανθομολογούμενη πολιτική σύμπλευση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Και, δε δικαιούται, γιατί το ΚΚΕ επιμένει να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας και ποια είναι η πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα. Και να αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ως κυβέρνηση και έχει στο πρόγραμμά του επεξεργασμένη πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας. Επιμένει επίσης να χαρακτηρίζει σοσιαλιστικά τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Αν δεν τον συγκρατούσε το πνεύμα του «πολιτικώς ορθού», ο αρθρογράφος θα μπορούσε να εισηγηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μια επίθεση κατά του ΚΚΕ, κατά τα πρότυπα της αντιμετώπισης του «σιδηρού παραπετάσματος». Ομως, οι εποχές έχουν αλλάξει(;).

Και τον «πονάει» όπως και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι το παραμύθι «του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δημοκρατικών δυνάμεων» τέλειωσε εδώ και καιρό. Τους «πονάει» επίσης γιατί ένα συνεχώς διευρυνόμενο ποσοστό του εκλογικού σώματος αναζητάει την έξοδο διαφυγής από τη δικομματική συμπαιγνία. Και τους «πονάει» πιο πολύ ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας συνεπούς πολιτικής του ΚΚΕ για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από μια πολιτική που συνυπηρετούν με την ίδια συνέπεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, τους προκαλεί όχι απλώς ανησυχία, αλλά και έντονο εκνευρισμό, η πιθανότητα (ή προοπτική) αυτή η «απώλεια» να συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Δικαιολογημένα...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ