Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ

Κατήγγειλαν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στα καταστήματα της πολυεθνικής «Μακ-Ντόναλτς»

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ για το καθεστώς εργασίας στα «Μακ-Ντόναλτς»
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ για το καθεστώς εργασίας στα «Μακ-Ντόναλτς»
Παράσταση διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησαν χτες το πρωί, συνδικαλιστές εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων Τουρισμού - Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και άλλων σωματείων της Αθήνας, για να καταγγείλουν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στα καταστήματα της πολυεθνικής επιχείρησης γρήγορου φαγητού «Μακ Ντόναλντς», η οποία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα άλλα η σύμβαση απαγορεύει το συνδικαλισμό στους εργαζόμενους!

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν συνάντηση με το γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Κουρούση, ο οποίος όμως απουσίαζε και τελικά κάτω από την πίεση ανάγκασαν το ΣΕΠΕ επιτόπου να στείλει μαζί με τους συνδικαλιστές τρεις ειδικούς επιθεωρητές σε ένα από τα καταστήματα της επιχείρησης στο Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει έλεγχος.

Από τον έλεγχο που έγινε, παρουσία των συνδικαλιστών, καταρχήν επιβεβαιώθηκε ότι οι εργαζόμενοι πράγματι υπογράφουν αυτές τις ατομικές συμβάσεις με τις οποίες απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, απαιτείται για την πρόσληψη ποινικό μητρώο, ενώ στις υποχρεώσεις του εργαζόμενου είναι η μετάθεσή του σε οποιοδήποτε κατάστημα του Λεκανοπεδίου, η υποχρέωση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών χωρίς αμοιβή κλπ.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει 4ωρο, 5ωρο και 6ωρο. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις ταμειακές μηχανές δεν παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα. Με την έκθεσή τους οι ειδικοί επιθεωρητές ζητούν εξηγήσεις από την επιχείρηση για τα άρθρα 11 και 12 της σύμβασης (απαγόρευση συνδικαλισμού και ποινικό μητρώο), καθώς -όπως αναφέρουν- υπάρχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητά τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου με τους ειδικούς επιθεωρητές επικοινώνησε η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της πολυεθνικής, ζητώντας τους λόγους για τους οποίους γίνεται ο έλεγχος, αφού μόλις την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και συμφώνησαν, όπως είπε, σε κάποια βασικά ζητήματα..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ