Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι
  • Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.30 πμ
  • Χτες το νοσοκομείο Πατησίων δε δέχτηκε τα επείγοντα περιστατικά, μέσω του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης προσωπικού

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Πατησίων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Πατησίων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με 24ωρη πανελλαδική απεργία, εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αθήνα και τον Πειραιά, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στις 11.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση στην Υγεία και στα δικαιώματα των εργαζομένων, με την κλιμάκωση των αγώνων και την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση, για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση των νοσηλίων και των ασφαλιστικών εισφορών στους κλάδους υγείας, κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους, 1.600 ευρώ για το νεοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι «κολασμένοι της δουλιάς» στο Πατησίων

«Οι κολασμένοι της δουλιάς πράττουν το αυτονόητο: Προστατεύουν τον ασθενή από ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν μπορεί να του παράσχει υπηρεσίες, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό του».

Μ' αυτή τη δραματική προειδοποίηση - που περιλαμβάνεται και στην εξώδική δήλωσή τους προς το διοικητή του νοσοκομείου Πατησίων και τον υπουργό Υγείας - οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δε δέχτηκαν χτες τα επείγοντα περιστατικά που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο μέσω του ΕΚΑΒ. Ακύρωσαν δηλαδή στην πράξη τη λεγόμενη εφημερία πόλεως που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να μετακυλήσει τα ράντζα από τα μεγάλα νοσοκομεία στα μικρά νοσοκομεία των συνοικιών, που έχουν περιορισμένη υποδομή.

Το 50% συνολικά των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο είναι κενές. Για παράδειγμα από τις 187 θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενές οι 67, με αποτέλεσμα η «απογευματινή και η βραδινή βάρδια να καλύπτεται με μία άντε το πολύ δύο νοσηλεύτριες», όπως αναφέρεται στο εξώδικο. Ή το ακτινολογικό τμήμα έχει μόλις τρεις ακτινολόγους με αποτέλεσμα αντί να εργάζονται 6,5 ώρες να καλύπτουν οχτάωρο ή εννιάωρο.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 30% η εργασία στο νοσοκομείο ήρθε η διοίκηση του νοσοκομείου να περικόψει και αυτά τα κονδύλια των εφημεριών. Αποκαλυπτική είναι η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου στις 4/4/2007: «Τα προγράμματα, αναφέρεται, των εφημεριών είναι σε αριθμό ίδια με τα αντίστοιχα του Απριλίου του 2006 και θεωρούνται οριακά ασφαλή για την αντιμετώπιση των νοσηλευομένων ασθενών και των εκτάκτως προσερχομένων στο νοσοκομείο». «Οποιαδήποτε μείωση της στελέχωσης του προγράμματος εφημεριών ή τροποποίησης του τρόπου εφημερίας συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ασθενών», τονίζεται στην απόφαση.

Διατροφή ασθενών κατά... προσέγγιση!

Στο εξώδικο οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Δεν υπάρχει υπεύθυνος αποθήκης τροφίμων και υλικού. Ο κίνδυνος για εισαγωγή αλλοιωμένων προϊόντων υπαρκτός. Απουσιάζει η διαιτολόγος, λόγω εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι διαιτητικές εντολές για τους ασθενείς ή να εκτελούνται τυπικά. Λείπουν εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και η αδυναμία διακίνησης υλικών είναι πραγματικότητα. Δεύτερος μάγειρας δεν υπάρχει και όταν έχει άδεια, ρεπό, τα πράγματα είναι αφημένα στην τύχη τους».

Και στο ερώτημα πώς μαγειρεύονται οι 220 μερίδες φαγητού τη μέρα, ο μάγειρας Σταμάτης Πετρολέγκας είπε στο «Ρ»: «Μαγειρεύουμε κατά προσέγγιση με βάση παλιότερα προγράμματα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιωτικοποιείται το Ακτινολογικό αντί να προσληφθούν μόνιμοι ακτινοδιαγνώστες (2024-03-01 00:00:00.0)
Εφημερίες χωρίς αξονικό τομογράφο στο ΓΝ Ρίου! (2023-09-14 00:00:00.0)
Τους 5 μήνες φτάνει η καθυστέρηση σε βιοψίες λόγω έλλειψης προσωπικού (2023-05-19 00:00:00.0)
Υποβάθμιση υπηρεσιών και τσάκισμα των εργαζομένων από την επιχειρηματική δράση (2022-06-01 00:00:00.0)
Επισφαλής η λειτουργία τμημάτων (2007-03-20 00:00:00.0)
«Πρεμιέρα » με προβλήματα και ταλαιπωρία (2003-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ