Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βοήθεια με ημερομηνία λήξης
  • Στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων εξαντλείται η στήριξη της κυβέρνησης με το βλέμμα στις κάλπες
  • Μόνο «γενναιόδωρες υποσχέσεις» για μετά τις εκλογές

Με την πρωθυπουργική υπόσχεση για ανάληψη από το κράτος της κατασκευής των κατοικιών που έχουν «ολοσχερώς» καεί από τις πυρκαγιές συνεχίζεται η ψηφοθηρική επέλαση της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ωστόσο, το μπαράζ των έτσι και αλλιώς ανεπαρκών μέτρων στήριξης των πληγέντων και η συντονισμένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έχουν ημερομηνία λήξης, στις 16 του Σεπτέμβρη. Παρόλο που ο Κ. Καραμανλής ανακήρυξε ως «εθνικό στόχο» την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, ωστόσο το μόνο χειροπιαστό είναι η χορήγηση των ψηφοθηρικών επιδομάτων, ενώ για μετά τις εκλογές επιστρατεύονται οι γενναιόδωρες υποσχέσεις.

Η κυβέρνηση πάντως δε φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά ταμεία για τον «εθνικό στόχο» της ανασυγκρότησης, γεγονός που προκύπτει σαφώς από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη ότι «οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες»!

Μέχρι τις εκλογές όμως ο προϋπολογισμός αντέχει. Ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας δόθηκε οικονομική βοήθεια σε 20.025 πυροπαθείς και το συνολικό ποσό που μοιράστηκε ανέρχεται στα 72.458.000 ευρώ. Από την άλλη απειλεί τους «ασυνείδητους» με σκληρές ποινές και προχωρά σε συλλήψεις Τσιγγάνων για να περιορίσει τις «αστοχίες».

Ομως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον «εθνικό στόχο» πουθενά δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τα κρατικά κονδύλια που θα διατεθούν για την «επόμενη μέρα». Περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο χαρακτηρισμός «εθνικός στόχος» δικαιολογείται «όχι μόνο γιατί οι συνέπειες των πυρκαγιών αφορούν ολόκληρη τη χώρα, αλλά, κυρίως, γιατί η ανασυγκρότηση απαιτεί τη συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε. Χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται αίσθηση ευθύνης από όλους ανεξαιρέτως». Παράλληλα, προέτρεψε και το μηχανισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ να δραστηριοποιηθεί ταχύτερα λέγοντας ότι «η εντολή είναι: Κινούμαστε γρήγορα, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Συνεχίζοντας την προπαγανδιστική εκστρατεία η κυβέρνηση καθημερινά επιχειρεί να πείσει πως «κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για την ανακούφιση των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό η Ντ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της και τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ πρόταση για «ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα καταπολέμησης φυσικών καταστροφών» και ...παρεμπιπτόντως «πρόταση αρωγής για τους πληττόμενους πολίτες». Για την τελευταία η ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, απέφυγε να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Στην προσπάθειά της να ενθαρρύνει τις προσφορές ιδιωτών η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα θα πάνε στους πληγέντες και δε θα «χαθούν», όπως πιστεύει, διόλου αβάσιμα, μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, Π. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή διαβεβαίωσε ότι «το κάθε ευρώ που κατέθεσαν θα πάει αποκλειστικά και μόνο στον σκοπό για τον οποίο κατετέθη», καθώς και ότι θα υπάρχει «τακτική ενημέρωση για το πού διατίθεται και το τελευταίο ευρώ».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν ξεχνά να υποδαυλίζει την τρομοθεωρία περί «ασύμμετρης απειλής», αν και στελέχη της αποφεύγουν να υιοθετούν αυτόν τον όρο. «Στο μυαλό μου στριφογυρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ομάδες που μπορεί να χρησιμοποίησαν τις πυρκαγιές για τους δικούς τους στόχους. Αλλωστε έχουν κάνει και την εμφάνισή τους και αλλού, έχουν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα», πήρε τη σκυτάλη χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, παρόλο που παραδέχτηκε ότι «δεν έχω κανένα στοιχείο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα προβλήματα των πυρόπληκτων παραμένουν, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (2021-07-22 00:00:00.0)
Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες πυρόπληκτους (2010-08-25 00:00:00.0)
Επιχειρηματικά σχέδια για τα καμένα (2007-09-20 00:00:00.0)
Εκλογικό «όπλο» οι πυρκαγιές (2007-09-04 00:00:00.0)
Ερχεται η λαίλαπα των «μεταρρυθμίσεων» (2007-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ