Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Κονταίνει από τώρα τις διεκδικήσεις για τη νέα Σύμβαση

Δύο στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 2007 έχουν αμοιβές από 500 έως 1.000 ευρώ, διαπιστώνει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Κοστούμι λιτότητας, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και μάλιστα τις μέρες που αυτοί καλούνται να διαδηλώσουν στη ΔΕΘ, ετοιμάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τον προσανατολισμό έδωσε χτες ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος περιγράφοντας το σημείο εκκίνησης του οικονομικού πλαισίου που θα θέσει η πλειοψηφία, έσπευσε να το καθηλώσει στο 7,1% (ονομαστική αύξηση) για τους κατώτερους μισθούς και στο 5,4% για τους μέσους μισθούς.

Με δεδομένη την προϊστορία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εκ μέρους της πλειοψηφίας και το γεγονός ότι πάντοτε εγκατέλειπε άτακτα και αυτούς ακόμα τους αρχικούς στόχους, είναι βέβαιο ότι και πάλι η πλειοψηφία θα κατρακυλήσει σε νέα σύμβαση πείνας για τους εργαζόμενους, ανάλογης των 77 λεπτών αύξησης που υπέγραψε και στην προηγούμενη σύμβαση.

Περισσότερο ανησυχητικό όμως από τα ίδια τα ποσοστά που θα επιδιώξει η πλειοψηφία, είναι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση το 2007. Ετσι, ο Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε: «Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει επιβραδυνθεί... Εχουν μειωθεί επομένως τα περιθώρια να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί χωρίς αυτό να θίξει τα περιθώρια κέρδους...». Τοποθέτηση που θα τη ζήλευε σίγουρα οποιοσδήποτε συμβουλάτορας του ΣΕΒ.

Αυτά μάλιστα τα πράγματα λέγονται όταν τα στοιχεία της μελέτης που έκανε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ δείχνουν μια ζοφερή πραγματικότητα για την κατάσταση των εργαζομένων και προδιαγράφουν ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, το 2007 δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ, ενώ πάνω από το 50% των μισθωτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει καθαρό εισόδημα από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο κατώτερος μισθός σήμερα στον ιδιωτικό τομέα είναι καθηλωμένος - και ελέω πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - στα 657,89 ευρώ και το κατώτερο μεροκάματο στα 29,39 ευρώ, ενώ οι δύο στους τρεις εργαζόμενους με μερική απασχόληση έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ. Επιπλέον, τα χρέη των νοικοκυριών από δάνεια το πρώτο τετράμηνο του 2007 ανήλθαν στα 91,4 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ