Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτή σύγκρουση για την καρέκλα

Σε μια σκληρή σύγκρουση με μοναδικό κίνητρο την «καρέκλα» της ηγεσίας εξελίσσεται η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η οποία έρχεται ως απόρροια της λαϊκής αποδοκιμασίας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκδηλώθηκε στις εθνικές εκλογές.

Χτες οι δύο μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την ανάληψη της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, ο νυν πρόεδρος Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν με τις «θέσεις» και την «πολιτική» του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν ότι δε διαπραγματεύονται τη συνέχιση της αντιλαϊκής και αντιδραστικής πορείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στη διαμάχη τους για την ηγεσία.

Σε μια αντιπαράθεση που εξελίσσεται με τους κανόνες των τηλεοπτικών καναλιών, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του, χτες το βράδυ, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ανέφερε ότι για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ «ο κόσμος θέλει να ειπωθούν όλα και θα ειπωθούν. Να κατανοήσει αίτια, να αναληφθούν ευθύνες και θα το πράξουμε. Να κατανοήσει το τι και πώς έγινε». Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «εγγυητής της ενότητας είναι τα συντεταγμένα όργανα του κινήματος, ο ίδιος ο πρόεδρος». Απαντώντας στην πρόταση του Ε. Βενιζέλου να «μπει εγγυητής των διαδικασιών ο Κ. Σημίτης», τόνισε ότι «δε χρειάζονται άλλοι εγγυητές»...

Ο Γ. Παπανδρέου ...ανακάλυψε όψιμα και τα συμφέροντα που «υπαγορεύουν πολιτικές ή και πρόσωπα ερήμην του ελληνικού λαού», ξεχνώντας προφανώς ότι και ο ίδιος χρησιμοποίησε παρόμοιες πρακτικές.

Στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου απάντησε μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο Ε. Βενιζέλος σε διακαναλική σύνδεση, ο οποίος, ανεβάζοντας τους τόνους, δήλωσε ότι στη θέση του Γ. Παπανδρέου θα είχε παραιτηθεί. Ο ίδιος μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ τόνισε ότι «θέσεις του είναι αυτές του ΠΑΣΟΚ» και προέβαλε σαν μοναδικό του στόχο να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ «να συγκροτήσει ένα ρεύμα πλειοψηφίας». Την ίδια στιγμή ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε υποκριτικά - όντας μέχρι χτες από τους κεντρικούς πολιτικούς εκφραστές των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, για την καταγραφή των οποίων κατέθετε και προτάσεις - να εμφανιστεί σαν εκφραστής «διαφορετικών απόψεων». Μίλησε για τη διαφωνία του με τον Γ. Παπανδρέου στο άρθρο 16 κρύβοντας ότι η ...ένστασή του ήταν διαδικαστικού περιεχομένου και όχι ουσίας. Επίσης, ανέφερε ότι αν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει επαφές και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα χτες ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε εκλογές για την ανάδειξη προέδρου την ερχόμενη Κυριακή, τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής τόσο των μελών όσο και των φίλων, ζήτησε τηλεοπτική μονομαχία με τον Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα κινηθεί βάσει του καταστατικού. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκη.

Μάχη χαρακωμάτων

Την ίδια στιγμή, γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη και στα γραφεία κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τηλεοπτικές δηλώσεις δινόταν μια μάχη χαρακωμάτων. Ο Στ. Τζουμάκας ...ανακάλυψε την παρέμβαση του κεφαλαίου στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε «πολιτικό σχέδιο συγκεκριμένων συμφερόντων του παρασιτικού κεφαλαίου και των επιχειρηματιών που θέλουν να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, επιτέθηκε στον Ε. Βενιζέλο δηλώνοντας: «Υπάρχουν εγκάθετοι βουλευτές σε διατεταγμένη υπηρεσία που αν επικρατήσουν θα έχουμε ενδοδεξιά διένεξη. Της δεξιάς, δεξιάς πολιτικής Βενιζέλου και της δεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή».

Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχτηκε ο Χρήστος Παπουτσής, αφήνοντας αιχμές εναντίον όλων όσοι «συνέβαλαν στη σύγχυση γύρω από το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος, όσοι υποβάθμισαν την αξία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, όσοι ακύρωσαν στην πράξη τη συλλογική πολιτική λειτουργία».

Τον Ε. Βενιζέλο στήριξε ο Γιάννος Παπαντωνίου, αλλά και ο δήμαρχος Πειραιά, Π. Φασούλας, αναφέροντας ότι «ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει αυτοπροταθεί με θάρρος από πολλά χρόνια για την ανάληψη αυτής της μεγάλης ευθύνης» και «είναι προφανές ότι δικαιούται να έχει τη δική του ευκαιρία να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα διακυβέρνηση». Ο Μ. Ανδρουλάκης εγκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου ότι «δεν μπορεί να πείσει όταν δημιούργησε ένα Πολιτικό Συμβούλιο που ήταν αντιγραφή όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ παρενέβη και ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος μετά από συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου σε γραπτή δήλωση σημείωσε: «Εχω καταθέσει στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου ένα κείμενο με τις απόψεις και τις θέσεις μου για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, για την αφύπνιση μιας σύγχρονης πλουραλιστικής και ριζοσπαστικής κεντροαριστεράς, για την αυθεντική έκφραση μιας υπαρκτής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Υπέρ της άμεσης σύγκλησης του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Μ. Παπαϊωάννου.

  • Αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τις εξελίξεις και το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού (2012-10-23 00:00:00.0)
Ολοι ευθυγραμμισμένοι στον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων (2012-01-17 00:00:00.0)
Παρέλαση υποψηφίων (2007-09-29 00:00:00.0)
Συντηρεί τα περί «ανανέωσης» (2005-11-19 00:00:00.0)
Συντηρεί και επαυξάνει την ονοματολογία (2004-11-17 00:00:00.0)
Φυσική συνέχεια (1997-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ