Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίο μέτωπο πάλης για αποτελεσματική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Την ανάγκη να προληφθούν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να διεκδικηθούν αποφασιστικά λύσεις υπέρ του λαού, πρόταξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις που έκανε χτες κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για την αναγνώριση των Σκοπίων από τον Καναδά με τη συνταγματική τους ονομασία.

Συγκεκριμένα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πρέπει να προλάβουμε. Πριν καν ξεκινήσει ο ψευδεπίγραφος κοινωνικός διάλογος, πριν ετοιμάσει η κυβέρνηση σχέδια νόμου στη Βουλή, πρέπει να προλάβουμε να διεκδικήσουμε λύσεις ελάφρυνσης από τα μεγάλα βάσανα που έχει ο λαός, να αντιτάξουμε τις δικές μας θέσεις για τους μισθούς, τα μεροκάματα, τη σύνταξη, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία και την Υγεία. Για μια σειρά άλλα ζητήματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα, εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Π.χ., η "Ολυμπιακή" απειλείται άμεσα.

Και το καινούριο που μπορεί σήμερα να εμφανιστεί είναι ο κοινός αγώνας των εργατοϋπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη μικρομεσαία αγροτιά, ένα ενιαίο μέτωπο πάλης. Αυτό το ενιαίο μέτωπο πάλης μπορεί να ματαιώσει τα πιο άγρια σχέδια, μπορεί να αποσπάσει κάποιες λύσεις και σε τελευταία ανάλυση να ξεκινήσει ένα ποτάμι, να αμφισβητήσει αυτούς τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το νέο και το καινούριο και σε αυτό το έδαφος τα άλλα κινήματα, της νεολαίας, των γυναικών, της οικολογίας, μπορούν να έχουν μια ορισμένη αποτελεσματικότητα».

Στην ερώτηση για το πώς θα αναπτυχθεί αυτό το κίνημα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Ξέρετε ότι μέσα στη Βουλή το "όχι" στην κυβέρνηση μπορεί να λέγεται πολλές φορές, αλλά να μην εννοούμε όλοι το ίδιο με το "όχι". Ετσι, πάνω απ' όλα, το καινούριο είναι να συμπηχθεί ένα μέτωπο όλων των κοινωνικών δυνάμεων, όχι ο κάθε κλάδος για τον εαυτό του, διότι η επίθεση θα είναι καταιγιστική και χρειάζεται ένα πολυπληθές, μαζικό, ενωμένο κίνημα που θα διαμορφώνει την ενότητά του με αγωνιστικά αιτήματα και από τα κάτω, και δε θα υποτάσσεται σε γνωστές κυβερνητικές και εργοδοτικές ηγεσίες ή σε εκείνες τις ηγεσίες που ενδιαφέρονται απλώς να ανακατεύεται η σούπα και να μη βράζει ποτέ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει ως κόμμα

Σε άλλη ερώτηση για το αν έχει να δώσει κάποιο μήνυμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που αυτές τις μέρες παρακολουθούν την κρίση στο κόμμα τους, υπογράμμισε:

«Οι εργατοϋπάλληλοι, τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν, ακολούθησαν ή επηρεάζονται από το ΠΑΣΟΚ - αν θέλετε το ίδιο ισχύει γι' αυτούς που ψήφισαν ή επηρεάζονται από τη ΝΔ - όσο πιο γρήγορα, να μπουν στη δράση μέσα στο κίνημα, να ξεπεράσουν τις όποιες αυταπάτες έχουν ότι το κόμμα τους μπορεί να αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα διαμορφωμένο, δεν πρόκειται να αλλάξει ως κόμμα, έχει αποκρυσταλλωθεί. Αλλωστε, η διαπάλη δε γίνεται πάνω σε διαφορετικές πολιτικές, αλλά πάνω στον τρόπο που θα διαχειριστούν μια ήττα. Και θα ήθελα να πω και κάτι άλλο: Δε χρειάζεται να κάνει κανείς καινούριες πρόβες και να δοκιμάζει καινούρια σενάρια. Εχει καεί το χαρτί των διαφόρων Λαφοντέν, των διαφόρων Ντ' Αλέμα, των διαφόρων Θαπατέρο. Τώρα πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Με αυτή την έννοια λέμε ότι η συμμαχία των κοινωνικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων πρέπει να είναι σε αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ, σε αντίθεση με την πολιτική και των δύο κομμάτων στην Ελλάδα».

Δεν είναι μόνο το όνομα

Σχετικά με την αναγνώριση από τον Καναδά των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα και για το αν εκτιμά ότι με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης και την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, ενδέχεται να προκύψει μια πιο εθνικιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Το ζήτημα έχει γίνει πολύ πιο σύνθετο από το θέμα του γεωγραφικού - υπογραμμίζω και μόνο του γεωγραφικού - ονόματος. Η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε ένα αμερικανικό προτεκτοράτο. Την Ελλάδα τη ζώνουν αμερικανικές βάσεις και πάνω από όλα έχουμε τη φωτιά που πιθανόν να ανάψει η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι το μοναδικό. Με εθνικιστικές κορόνες και με ψευδοπατριωτισμούς δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Το ζήτημα πια είναι πολύ πιο περίπλοκο. Και έχει να κάνει με τη συνολική κατάσταση στα Βαλκάνια. Δεν είναι μόνο το όνομα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ