Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις από τους Τούρκους ηγέτες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εξακολουθεί να επιμένει στην ανυποχώρητη στάση της η Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν είναι διατεθειμένη «για κανενός είδους υποχωρήσεις, ακόμα και αν παρουσιαστούν ως απαίτηση από την ΕΕ»... Θέσεις οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα την περασμένη Τρίτη, ως επίσημη πρώτη εκτός έδρας, και τους ισχυρισμούς ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κράτη και δύο λαοί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, σε χτεσινές του δηλώσεις επέκρινε τις δηλώσεις Ερντογάν και των άλλων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία, ως «άναρχο κράτος στη διεθνή κοινότητα, που δε σέβεται κανένα διεθνή οργανισμό, ούτε ακόμη την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί», σημειώνοντας ότι τέτοιες θέσεις δε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος που θα ευνοήσει την πρόοδο για τη λύση.

Σημείωσε δε ότι οι προϋποθέσεις για ανάληψη ενεργότερου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό θα διαφανούν από τις συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν την Κυριακή με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Οκτώβρη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Παράλληλα, στην Κυπριακή Δημοκρατία επικρατεί έντονη ανησυχία όσον αφορά το ενδεχόμενο αποδοχής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) «φιλικού διακανονισμού» του Ελληνοκύπριου Μιχαήλ Τύμβιου με την Τουρκία για ανταλλαγή περιουσίας του στα κατεχόμενα, με Τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, έκανε λόγο για «αρνητικό κλίμα» ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο ΕΔΑΔ, καθώς «ζήτησε επανειλημμένα από το ΕΔΑΔ να ακούσει τις θέσεις της, αλλά το αίτημα απερρίφθη, γιατί δεν είναι διάδικος στην υπόθεση».

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού εάν το ΕΔΑΔ αποδεχτεί το διακανονισμό, τότε νομιμοποιείται η παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ως εσωτερικό ένδικο μέσο και προκαλεί την παραπομπή από το ΕΔΑΔ στην επιτροπή των χιλιάδων προσφυγών Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας, που εκκρεμούν ενώπιον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ