Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η επίμονη δράση φέρνει αποτελέσματα

Τη μεγαλύτερη αύξηση σ' όλη την Ελλάδα είχε το ΚΚΕ στο νησί των Φαιάκων

Τη μεγαλύτερη αύξηση του εκλογικού ποσοστού του πανελλαδικά (6,77%), σε σχέση με το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών στο 2004, σημείωσε το ΚΚΕ στην Κέρκυρα, λαμβάνοντας 14,93%, από 8,16%, και 4.659 ψήφους παραπάνω. Η αισθητή αυτή άνοδος του ΚΚΕ στην Κέρκυρα, που συνδυάστηκε με την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή (μετά από 50 χρόνια) αποτελεί σημαντικό ποσοτικό και ποιοτικό βήμα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού στη μάχη για προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και για αντίσταση στη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα, στην ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Παράλληλα, αυξάνει τις ευθύνες και τα καθήκοντα της ΚΟ Κέρκυρας, ώστε με καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όλων εκείνων που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα, εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήρθε την τελευταία στιγμή. Αποτυπώνει το άπλωμα και το βάθεμα της πολιτικής του Κόμματος. Δείχνει πως περισσότερο κατανοούνται, τώρα, οι δυσμενείς εξελίξεις για τα λαϊκά δικαιώματα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, και οι προϋποθέσεις για την απόκρουση και ανατροπή της. Πως για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων με σταθερή ιδεολογικοπολιτική δράση που αναδεικνύει την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τον άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης που απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ανέπτυξε πολύμορφη πολιτική δράση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών προβλημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια (τουρισμός, αγροτική παραγωγή, έργα φιλέτα που δίδονται σε ιδιώτες, περιβάλλον κ.ά.). Η δράση των κομμουνιστών στο μαζικό κίνημα και η συμβολή στην ανάπτυξη αγώνων για τα δικαιώματα, την απόσπαση κατακτήσεων, την προοπτική αποτέλεσε άλλον έναν πρόσθετο και σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος στην Κέρκυρα, κατά 6,77%. Μέσα από τη δράση αυτή υπήρξε αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε σωματεία (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι) και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε άλλα (ιδιωτικών υπαλλήλων, δημοτικών υπαλλήλων κ.ά.) αλλά και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου (τέσσερις έδρες στο εννιαμελές ΔΣ). Επίσης, η ιδιαίτερη δράση για το ζήτημα των ναρκωτικών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού (π.χ. Λίμνη Αντινιώτη, Ισσος, ΧΥΤΑ, εργοστάσιο Δεσσύλα κ.ά.), αποτέλεσαν άλλον ένα συνδετικό κρίκο.

Τα παραπάνω, βεβαίως, συνδέονται με την αποκάλυψη, σε τοπικό επίπεδο, της πολιτικής ταύτισης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την προώθηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, την πολιτική τους στήριξη στη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε χέρια ξένων επενδυτών (π.χ. Αμπράμοβιτς, Κέρτσικοφ). Συνδέεται με την αποκάλυψη των αρνητικών επιπτώσεων για τους εργαζόμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου σε επιχειρηματικούς ομίλους, με τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 40% από την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Συμπληρωματικά, εκτός των άλλων, στην ενίσχυση του ΚΚΕ από χιλιάδες ψηφοφόρους συνέβαλαν και η δράση του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε στην εκλογή τρίτου (από δύο) νομαρχιακού συμβούλου, η έγκαιρη προγραμματισμένη προεκλογική προετοιμασία και η ανάδειξη της ρεαλιστικότητας της εκλογής κομμουνιστή βουλευτή στο νησί.

Ολοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες - και άλλοι βεβαίως που αφορούν τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης - μαζί με την αγωνιστική στάση και πρωτοπόρα δράση των υποψηφίων, αλληλένδετοι μεταξύ τους έδωσαν μια δυναμική που εκφράστηκε με τη μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων για την επίτευξη του εκλογικού στόχου και βοήθησε, ώστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να κάνουν το πρώτο βήμα. Να απεγκλωβιστούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενισχύοντας σημαντικά το ΚΚΕ.

Αναδείχτηκε, έτσι, πως μπορεί, μέσα από μια σχεδιασμένη, επίμονη και σκληρή δουλιά, να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, να σπάει η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τέλος, η σημαντική αύξηση του ΚΚΕ στην Κέρκυρα αλλά και πανελλαδικά αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ωστε από καλύτερη θέση να υπερασπιστεί τα λαϊκά του δικαιώματα, να αποκρούσει τη νέα αντεργατική λαίλαπα και να ανοίξει, προοπτικά, δρόμο για άλλη μορφή και περιεχόμενο ανάπτυξης με γνώμονα και κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ