Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Τα πυροδοτούν κυβερνητικά στελέχη, ως «αντίβαρο» στην επιτάχυνση της ολομέτωπης επίθεσης με στόχο τα εργασιακά δικαιώματα

Τη συζήτηση για τον επόμενο εκλογικό νόμο πυροδοτεί λίγες μέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται πυρετωδώς για να προχωρήσει με καταιγιστικό ρυθμό τις ανατροπές στα λαϊκά δικαιώματα.

«Πατώντας» πάνω στις δηλώσεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ορισμένα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επανέρχονται στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, θεωρώντας μάλιστα ότι «δικαιώνονται» οι θέσεις τους μετά την «ισχνή» αυτοδυναμία των 152 εδρών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος ανέφερε ότι εξετάζεται το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης του πρώτου κόμματος. «Αυτός ο εκλογικός νόμος μας έφερε πολύ κοντά στην ακυβερνησία», είπε χτες (στον «Αθήνα 9,84») δικαιολογώντας την απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άλλαξε τον εκλογικό νόμο επειδή «έβλεπε να χάνει τις εκλογές», ενώ νωρίτερα το ίδιο είχε διατηρήσει τον εκλογικό νόμο που το βόλευε («νόμος Κούβελα»). «Γνωρίζετε ότι το 1996 το ΠΑΣΟΚ - με 5κομματική Βουλή, ήταν και το ΔΗΚΚΙ τότε στη Βουλή - και με ποσοστό μικρότερο από αυτό που πήρε τώρα η ΝΔ, τώρα είχε 10 βουλευτές παραπάνω. Είχε 162 βουλευτές» σημείωσε. Σύμφωνα με το γραμματέα της ΝΔ, «ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει ισχυρή πλειοψηφία» και αυτό «είναι πάγια αρχή μας και θα την υλοποιήσουμε». Ο νέος εκλογικός νόμος όμως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει δίχως τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα. Τα κυβερνητικά στελέχη όμως που προτείνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου θέλουν να είναι έτοιμη η ΝΔ σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές (Ιούνης 2009) ή στην εκλογή Προέδρου (άνοιξη 2010).

Προς το παρόν, ο Λ. Ζαγορίτης εκτίμησε ότι «και με τους 152 βουλευτές, με την ενότητα που μας διακρίνει, με τη συνοχή που μας διακρίνει, εμείς θα προχωρήσουμε».

Την αποστολή αυτή, την αποτροπή δυσάρεστων εκπλήξεων από δυσαρεστημένους γαλάζιους βουλευτές, έχει αναλάβει ο Δημ. Σιούφας, που προτείνεται από τη ΝΔ για πρόεδρο της Βουλής. Ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή δήλωσε ότι «γνωρίζει το μέγεθος των ευθυνών» που αναλαμβάνει.

Αγνοια για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς. «Αυτό δεν το συζητήσαμε και δεν το ξέρω», είπε όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να εκφράσει την ευχή «να βρουν το δρόμο τους» γιατί «όσο καλύτερη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και γενικώς η αντιπολίτευση, τόσο καλύτερα και περισσότερο αποδίδει και η κυβέρνηση». Την ευχή να ξεπεράσει γρήγορα τα προβλήματα το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και ο Λ. Ζαγορίτης, για χάρη της «εύρυθμης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ