Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβαθμίζουν την ΕΥΠ με στόχο το λαϊκό κίνημα

«Φουντώνει» το δέντρο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με τις χτεσινές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την ΕΥΠ. Τα ...κλαδιά της στο εξής θα απλώνονται παντού, αφού σε σχετικό σχέδιο νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η ΕΥΠ πρέπει να αναβαθμιστεί «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών».

Είναι γνωστό ότι «απειλές» έχουν βαφτιστεί η δράση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, κινημάτων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και απεργίες σε επιχειρήσεις που αφορούν το «δημόσιο συμφέρον». Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η τελευταία συμφώνησε ομόφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών.

Είναι γνωστό πως οι «μυστικές υπηρεσίες ιδρύονται από τα κράτη, για να μην ξέρουν τι κάνουν», όπως ομολογούσε παλιότερα υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στα πλαίσια αυτά η ΕΥΠ με το σχετικό σχέδιο νόμου μετασχηματίζεται σε επίπεδο οργανωτικής δομής, λειτουργικότητας και προσανατολισμού της αποστολής και των δράσεών της, όπως τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να αναβαθμιστούν οι οργανωτικές και λειτουργικές υποδομές της υπηρεσίας, με την αξιοποίηση του ποιοτικού στοιχείου από πλευράς εκπαίδευσης και ήθους του ανθρώπινου δυναμικού και να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού της, προκειμένου να δύναται να υποστηρίξει την παραγωγή και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών ασφάλειας». Αυτά λέγονται λίγα χρόνια μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Παρακολουθήσεις και φακέλωμα θα αναβαθμιστούν και επιπλέον θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ΕΥΠ η διαχείριση αυτού του υλικού. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει στην ΕΥΠ «υπηρεσία ιστορικού αρχείου», που θα υπάγεται στον διοικητή της, με κύριο έργο την ταξινόμηση και αξιοποίηση των εγγράφων και του οπτικοακουστικού υλικού. Τα έγγραφα αυτά θα αποχαρακτηρίζονται μετά από 30 χρόνια από την ΕΥΠ.

Εξάλλου, θα συγκροτηθεί συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Υγείας, Μεταφορών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Επικρατείας, στο οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της ΓΓ Επικοινωνίας και ΓΓ Ενημέρωσης. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα βγάζει απευθείας «το φίδι από την τρύπα» για λογαριασμό της κυβέρνησης και δε θα συμβαίνουν «επικοινωνιακά» παρατράγουδα, όπως στην περίπτωση των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών, αλλά και παλιότερα με την υπόθεση Οτσαλάν.

Το συμβούλιο, σύμφωνα με τον Π. Παυλόπουλο, θα προβαίνει σε εκτιμήσεις πληροφοριών και «θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης επί σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, απειλών ή συμβάντων που πλήττουν ή είναι δυνατόν να πλήξουν την ασφάλεια της χώρας». Παράλληλα, εν είδει ...φερετζέ, καθιερώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ και η τοποθέτηση εισαγγελικού λειτουργού με τριετή θητεία, για να γίνει, στην ουσία, πιο ευέλικτη η διαδικασία της άρσης του απορρήτου στις παρακολουθήσεις και σε άλλα συναφή θέματα. Επίσης, θεσπίζεται ιδιαίτερο καθήκον εχεμύθειας για τη διοίκηση και το προσωπικό που υπηρετεί στην ΕΥΠ, ενώ στο εξής θα μεριμνά «για την ασφάλεια των εθνικών επικοινωνιών και των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών, καθώς και για την πιστοποίηση του διαβαθμισμένου υλικού των εθνικών επικοινωνιών». Στο εξής, δε, η ΕΥΠ θα στελεχώνεται και από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ