Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Στην πρώτη γραμμή της πάλης

Πλούσια και ζωντανή η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Οι νέοι κι οι γυναίκες που πρώτοι χτυπιούνται από την αντιασφαλιστική επίθεση, πρέπει πρώτοι να μπουν στη μάχη για την απόκρουσή της, μαζικά, αποφασιστικά, οργανωμένα. Σ' αυτή τη βάση «ξεδιπλώθηκε» χτες η πλούσια και ζωντανή κουβέντα στη σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού οι Γραμματείες Νέων και Γυναικών του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας τον προβληματισμό και την πείρα απ' το καθημερινό άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων στους τόπους δουλιάς για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 7 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο).

Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή που ανέδειξε πώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες, η Βάσω Μουκάνου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων, τόνισε ότι η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις αλλά και ότι, μέσα από την ένταση της ταξικής πάλης μπορεί να σημειώσει νέες κατακτήσεις.

«Το κεφάλαιο κι οι υποστηρικτές του πλασάρουν ότι o "σύγχρονος" νέος πρέπει να δουλεύει ως "εθελοντής", χωρίς δικαιώματα και να είναι υποχρεωμένος στο αφεντικό του που δεν τον άφησε άνεργο. Η "σύγχρονη" γυναίκα πρέπει να εργάζεται με σπαστά ωράρια και μερική απασχόληση, να μην απαιτεί να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά της. Οτι "σύγχρονο" είναι οι εργάτες να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες γιατί "η οικονομία δεν αντέχει"» υπογράμμισε.

Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Σύγχρονο για μας δεν είναι να πάμε πίσω, ενώ είμαστε σε μια κοινωνία όπου αυξάνεται ο πλούτος από τη δουλιά μας. Το όπλο μας είναι το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και η δράση μας για να ανατρέψουμε τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με τη διαπίστωση ότι δε θα πάρουμε σύνταξη. Να τους το γυρίσουμε αλλιώς. Οτι εμείς και σύνταξη θα πάρουμε και θ' αποκτήσουμε δικαιώματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Η αγανάκτηση να γίνει πάλη

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
«Στον κλάδο μας οι περισσότεροι είναι νέοι και γυναίκες, πολλοί δουλεύουμε "εξτρατζήδες", με συμβάσεις, όποτε θέλουν οι ξενοδόχοι, πότε θα πάρουμε σύνταξη έτσι; Οι εργοδότες λένε να βγουν όσες ειδικότητες είναι απ' τα ΒΑΕ επειδή σήμερα οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε σαλόνια, μέσα σε κλιματισμό», τόνισε η Χριστίνα Χαραλαμπάκη από το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εξηγώντας πώς το Ασφαλιστικό δένεται στενά με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

«Το μοντέλο που ακολουθούν είναι αυτό της Ιαπωνίας, όπου οι 80άρηδες που έκαναν την Ιαπωνία το "ισχυρό κράτος" που είναι σήμερα, πηγαίνουν στους δήμους να καθαρίζουν για να έχουν ένα πιάτο φαΐ. Ε, όχι! Αυτό να πάμε να εξηγήσουμε στους συναδέλφους. Να πάμε με αγανάκτηση», επισήμανε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Οι νέοι δουλεύουν μέσα στις χειρότερες συνθήκες, το 60% των νεκρών στις οικοδομές είναι κάτω από 30 χρονών. Στις περιοδείες που πάμε, βρήκαμε συναδέλφους που δεν είχαν να κάνουν ούτε ένα εμβόλιο, που δεν είχαν καν βιβλιάριο», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση καθιερώθηκε για πρώτη φορά ως δικαίωμα από τη σοβιετική εξουσία, που έδωσε στη γυναίκα δικαιώματα που ποτέ δε θα είχε στον καπιταλισμό, επισήμανε η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η καθημερινή και πλατιά επαφή με τους εργαζόμενους, να συνειδητοποιήσουν ειδικά οι νέοι ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμά τους, αφορά κατακτήσεις που πρέπει να υπερασπιστούν και να διευρύνουν. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ της ΠΣΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της δεύτερης δέσμης μέτρων (2015-07-18 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές συντάξεις (2014-12-17 00:00:00.0)
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Γάλλους εργαζόμενους (2010-10-13 00:00:00.0)
Εωλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης (2008-02-16 00:00:00.0)
Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση (2007-11-02 00:00:00.0)
Ωριμο αίτημα η σύνταξη στα 55 (2007-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ