Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Να γίνουν έργα και να αποδοθούν ευθύνες

Το κρίσιμο ζήτημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού

Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού
Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού
Να πληρώσουν οι βιομήχανοι και να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει καθαρό νερό, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των συλλόγων υπογράμμισε:

«Οταν 100.000 άνθρωποι και αύριο πολύ περισσότεροι και στην υπόλοιπη Αττική, δηλητηριάζονται από το εξασθενές χρώμιο, όταν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του καρκίνου, που πλήττουν μάλιστα και μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξήγηση, καμία δικαιολογία και καμία αναβλητικότητα, πριν από όλα από την πλευρά της κυβέρνησης και του εξειδικευμένου υπουργείου που έχει σχέση με το περιβάλλον, του ΥΠΕΧΩΔΕ».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο ημίμετρα», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Εδώ και τώρα πρέπει να γίνουν έργα, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι οι βιομήχανοι και οι βιομηχανίες τους. Και μπορούν και αυτοί να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλιά τους. Πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, να γίνουν ουσιαστικά έργα για καθαρό νερό, πρέπει να εξασφαλιστεί να λειτουργήσουν τα μέτρα πρόληψης. Η επιστήμη και η τεχνική έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο που μπορεί να προλάβει τέτοια ζητήματα, όμως εδώ μπαίνει το θέμα ότι κάποιοι πρέπει να χάσουν. Και αυτοί που πρέπει να χάσουν, ένα μέρος των κερδών τους, είναι οι βιομήχανοι. Δεν μπορούν να εγκατασταθούν άλλες βιομηχανίες πριν καθαρίσει η περιοχή εντελώς».

Συνέπειες και στη διατροφική αλυσίδα

«Πρέπει να προσθέσουμε - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - ότι δεν είναι μόνο τα θέματα της Υγείας, τα άμεσα, τα ορατά. Είναι και οι συνέπειες ευρύτερα. Πέρα από το νερό, υπάρχει ολόκληρη διατροφική αλυσίδα. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν εργοστάσια που κατασκευάζουν από ψωμί μέχρι μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που σημαίνει ότι διαχέεται το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και την υγεία και τη δουλιά των εργαζομένων στην περιοχή, οπωσδήποτε και των αγροτών».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «μέτρα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση σημαίνει να πληρώσουν μόνο οι υπεύθυνοι και αυτοί οι υπεύθυνοι έχουν όνομα, όπως είπα. Βεβαίως, ζητάμε να αλλάξει όλο το θεσμικό καθεστώς που διέπει την περιοχή. Πρέπει να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς του Ασωπού ποταμού, όπου ηθελημένα, από τη δικτατορία και έπειτα, είναι χώρος αποδέκτης των πάσης φύσεως λυμάτων. Και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα είναι ο συνεχής έλεγχος, γιατί αύριο μπορεί να παρθούν μέτρα και μεθαύριο να επαναλαμβάνεται το ίδιο πρόβλημα, όταν οι βιομήχανοι δεν μπορούν να κορέσουν τη δίψα τους για υπερκέρδη».

Νέες κινητοποιήσεις

Μετά τη συνάντηση δήλωση έκανε και ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, ο οποίος επισήμανε: Ζητήσαμε τη βοήθεια του ΚΚΕ «για τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκινάνε άμεσα, προκειμένου η περιοχή να απαλλαγεί απ' αυτό το θάνατο που έχει μπει σε όλα τα σπίτια. Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση. Θα φέρει το θέμα στη Βουλή, θα μας διευκολύνει, θα είναι κοντά μας στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Την ερχόμενη Κυριακή, σημείωσε ο Χρ. Παναγόπουλος, η Αλ. Παπαρήγα «θα επισκεφθεί το ποτάμι μαζί με μας, τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους κατοίκους, για να δει το κατάντημα της πολιτείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ