Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Χτυπούν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση στα λιμάνια

Κατά του προτεινόμενου νόμου τάχθηκε το ΚΚΕ

Σε πλήρη σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενίσχυση των αστυνόμευσης των λιμανιών ενώ αυτά παραδίδονται σταδιακά στους ιδιώτες. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ.

Για νομοσχέδιο που στοχεύει «στο χτύπημα της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης» στα λιμάνια, «με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Αναφέρθηκε σε ένα «εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης και φακελώματος» που θεσμοθετείται, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι «η απόκρουση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική της παράδοσης των λιμανιών στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους». Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δυο κοινοτικές οδηγίες που ενσωματώνει το νομοσχέδιο λέγοντας ότι εκεί ορίζεται πως το σύστημα αυτό ασφαλείας πρόκειται να στραφεί εναντίον κάθε «σκόπιμης παράνομης ενέργειας», όρος που μπορεί να συμπεριλάβει και τους αγώνες των εργαζομένων. Η Ελπίδα Παντελάκη, σχολιάζοντας τα περί τρομοκρατικών απειλών, είπε ότι «πιο μεγάλη απειλή και κίνδυνος δεν υπάρχει από το να πέφτει στη Θεσσαλονίκη το ένα πλοίο πάνω στο άλλο» και πως «απειλή είναι το να μπαίνει ο κόσμος στα καράβια και να μην ξέρει αν θα φτάσει στον προορισμό του» ή «εδώ και μια εβδομάδα να είναι αποκλεισμένο το νησί Αντικύθηρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μιλάμε για ασφάλεια των πλοίων όταν στο λιμάνι του Πειραιά δεν καλύπτονται οι κενές οργανικές θέσεις στην πλοϊκή υπηρεσία». Τέλος, η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι «για το ΚΚΕ το θέμα της ασφάλειας των πλοίων συνδέεται με τον ανθρώπινο παράγοντα» καθώς και «το να έχεις αξιόπιστο στόλο», το «να έχεις λιμάνια κρατικά και δημόσια και μέτρα ώστε να προστατεύεται η ζωή στη θάλασσα».

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Αρ. Παυλίδης, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «υιοθέτησε την οδηγία του Διεθνούς Οργανισμούς Ναυτιλίας για την ασφάλεια των λιμανιών» ώστε «τα μέτρα στους λιμένες να είναι πιο αυστηρά». «Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ» δήλωσε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Γιάννης Διαμαντίδης υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο συμβάλλει στη «μεγιστοποίηση της ασφάλειας σε 70 λιμάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ