Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απάντηση η διάδοση του «Ριζοσπάστη»

Η δημοσίευση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του Κόμματος, στον Κυριακάτικο «Ρ», δε βρήκε θέση ούτε καν ως είδηση στα περίφημα «αντικειμενικά και πλουραλιστικά» ηλεκτρονικά και έντυπα αστικά ΜΜΕ. Αυτό το θάψιμο από τα Μέσα Μαζικής, υποτίθεται, Ενημέρωσης όσο κι αν δε μας ξαφνιάζει, δε σημαίνει ότι δεν προκαλεί. Και είναι πολιτική πρόκληση όχι μόνο απέναντι στο ΚΚΕ, στην ιστορία του και τη σημερινή του πολιτική παρουσία και δράση, αλλά και απέναντι σ' όλον αυτόν τον κόσμο, που απευθύνονται και υποτίθεται ότι τον ενημερώνουν.

Η στάση αυτή έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αν και δεν είναι κάτι πρωτοφανές, εκδηλώνεται σε μια συγκεκριμένη συγκυρία, όπου, μετά από μια αναγκαστική προβολή του ΚΚΕ κατά την προεκλογική περίοδο, ακολούθησε ένα τείχος σιωπής, που είναι μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ανάσχεσης της απήχησης της πολιτικής του ΚΚΕ σε πλατιές λαϊκές μάζες. Απήχηση, η οποία καταγράφηκε και στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτέμβρη. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μια απόλυτη επιβεβαίωση του ρόλου του μέσων ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει μονοπωλιακά την εργολαβία της χειραγώγησης των λαϊκών μαζών, υπηρετώντας συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Την ίδια ώρα που το ΚΚΕ εξαφανίζεται ως παρουσία από τα κανάλια, συνεχής είναι ο βομβαρδισμός στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικομματικού σκηνικού, με συνεχείς μεταδόσεις της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έδιναν και έπαιρναν τα ρεπορτάζ με σενάρια για τους ψευδεπίγραφους «αντάρτες» στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος. Από τους ίδιους πλασάρονται σαν γεγονότα και ειδήσεις, ακόμα και τα πλέον ασήμαντα πράγματα, εξυπηρετώντας έτσι την ανάγκη των Μέσων για παραγωγή μιας τέτοιας ενημέρωσης, που υπηρετεί τους πολιτικούς και εμπορικούς στόχους τους. Η στάση αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση του συνολικότερου ρόλου των αστικών ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, που, λειτουργώντας ως μέσα της αστικής προπαγάνδας και στήριξης της πολιτικής της πλουτοκρατίας - τα κρατικά δεν εξαιρούνται απ' αυτό - ενισχύουν την επιδίωξη χειραγώγησης του λαού στο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Ομως, όλα αυτά απαιτούν και την ανάλογη στάση των λαϊκών δυνάμεων απέναντί τους. Αυτοί, τη δουλιά τους κάνουν. Από κει και πέρα, η απάντηση έρχεται με την ένταση της λαϊκής πάλης, την ένταση δράσης των μελών και των φίλων του ΚΚΕ ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, διεκδικώντας αυτά που ανήκουν στους εργαζόμενους. Για να φθάσει όλο και πιο πλατιά όχι μόνο η φωνή του Κόμματος, αλλά κυρίως η πολιτική του δράση, που θα σπάει ντεφάκτο, κάθε φορά, το φράγμα σιωπής που έχουν στήσει οι πολιτικές δυνάμεις της πλουτοκρατίας και τα όργανά τους. Εξάλλου, αυτό που θέλουν να αποτρέψουν, μέσω της αποσιώπησης της φωνής του ΚΚΕ, είναι να περιχαρακώσουν τη δράση του και να βάλουν εμπόδια στο λαό να την προσεγγίσει. Αναπόσπαστο μέρος της δράσης αυτής είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και η διεύρυνση της ανταπόκρισης του «902». Μόνο έτσι η στάση αυτή των αστικών μέσων ενημέρωσης θα ακυρώνεται και εκ των πραγμάτων θα αναγκάζονται να προβάλλουν τη δράση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ