Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα επιχείρηση καταστολής των λαϊκών αγώνων

Με επίθεση των ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στην απεργιακή συγκέντρωση των Λιμενεργατών και των άλλων εργαζόμενων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση. Εγκρίθηκε και από τον ΟΛΘ ΑΕ η διακήρυξη παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή διαδήλωση

Motion Team

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή διαδήλωση
Αντιμέτωποι με το κράτος της καταστολής που κινητοποίησε η κυβέρνηση για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της, βρέθηκε χθες το πρωί, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, μετά την επίθεση σε βάρος των απεργών λιμενεργατών την περασμένη Παρασκευή στον Πειραιά. Την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής απωθούσαν με χημικά και γκλομπς τους εργαζόμενους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι της πόλης, τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) ενέκριναν την προκήρυξη του διαγωνισμού για το ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Μέχρι αργά δεν έγινε γνωστό πού πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ που είχε οριστεί να γίνει στις 8 το πρωί στο κτίριο διοίκησης του Οργανισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «δραπέτευσαν» από το Λιμάνι με πλοιάριο του Λιμενικού για να συνεδριάσουν σε ξενοδοχείο της πόλης. Πάντως, η αντιπροσωπεία των βουλευτών και των εργαζομένων που τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με τον εισαγγελέα κατάφερε να μπει στο λιμάνι, λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, δε βρήκε κανέναν στο κτίριο.

Πεδίο μάχης το Λιμάνι

Οι εργαζόμενοι του Λιμανιού, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε χτες, εργαζόμενοι άλλων κλάδων, συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, φορέων και αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων που έχουν συγκροτήσει την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, συγκεντρώθηκαν έξω από την Πύλη 1 του λιμανιού, στις 7 το πρωί. ΜΑΤ και Λιμενικό είχαν κλείσει από νωρίς τα ξημερώματα όλες τις πύλες του λιμανιού και παρέταξαν τις δυνάμεις τους σε θέση μάχης σε στεριά και θάλασσα.

Μαζική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι

Motion Team

Μαζική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι
Από τις 7 το πρωί με τα πανό απλωμένα, τις σημαίες υψωμένες, φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν ξεκάθαρα ότι «τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Την ώρα της διαδήλωσης, λίγα μέτρα παραπέρα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κρέμασαν ένα τεράστιο πανό με το αίτημα: «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση. Λιμάνια περιουσία του λαού».

Στις 7.50 π.μ. οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ανοίξει η πύλη για να μπει μέσα αντιπροσωπεία των συνδικάτων, των φορέων και των βουλευτών των κομμάτων. Επί 20 λεπτά απάντηση δε δόθηκε. Ετσι, οι διαδηλωτές επιχείρησαν το αυτονόητο: Να ανοίξουν την πύλη και να μπουν μέσα. Οι άνδρες των ΜΑΤ και του Λιμενικού επιτέθηκαν με χημικά και γκλομπς. «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην πλουτοκρατία κάνετε τις πλάτες», ήρθε η απάντηση του αγωνιζόμενου λαού που τελικά άνοιξε την πύλη για να περάσουν μέσα οι εκπρόσωποί του.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι απεργοί επέστρεψαν στο λιμάνι όπου οι δυνάμεις καταστολής - κατοχής παρέμεναν παραταγμένες στις πύλες του για να εμποδίσουν την είσοδο του «εχθρού λαού». «Το αντιλαϊκό κράτος είναι ταυτόχρονα και αστυνομικό κράτος, είναι κράτος τρομοκράτης για το λαό που ξεσηκώνεται, για το λαό που διεκδικεί», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Μπροστά στην πύλη το Λιμανιού

Motion Team

Μπροστά στην πύλη το Λιμανιού
Πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει το ξεπούλημα των λιμανιών, σάλπισαν και χτες το απόγευμα με πικετοφορίες και συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές στο κέντρο και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και τους περιφερειακούς Δήμους. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε στις 7 μ.μ. από το Αγαλμα, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στον Εύοσμο, στη Νεάπολη, στην Καλαμαριά και 4ο-5ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια συνεχίζουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακά μέχρι τα τέλη Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κρίκος» στην αλυσίδα της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών (2017-04-29 00:00:00.0)
Με μια «ανεξάρτητη» και μια «δημόσια» αρχή προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις (2016-04-29 00:00:00.0)
Πλήρης σύμπνοια (2008-01-16 00:00:00.0)
Πανεργατικός συναγερμός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (2008-01-15 00:00:00.0)
Θρασύτατη παρέμβαση του ΝΑΤΟ (2008-01-12 00:00:00.0)
Πιστή στα χρονοδιαγράμματα των πολυεθνικών (2008-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ