Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑμΕΑ
Σκληρό παρόν και κουτσουρεμένο μέλλον

Περιοδεία στο Κέντρο πραγματοποίησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου

Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου
Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου
Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταρτιζόμενοι και το προσωπικό του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΚ) Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, αλλά και η κραυγή αγωνίας των καταρτιζόμενων ότι είναι κουτσουρεμένες οι ελπίδες να βρουν δουλιά μετά την αποφοίτηση, αναδείχτηκαν χτες από περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροέδρου της Βουλής Βέρα Νικολαΐδου.

Η Β. Νικολαΐδου επισκέφτηκε το ΚΕΚ ΑμΕΑ επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος και συζήτησε με τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους και μαθητές. «Η μεγάλη αγωνία όλων είναι ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συνέχεια για τους απόφοιτους της σχολής. Κανένας επιχειρηματίας δε δείχνει ενδιαφέρον να τους προσλάβει. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει και όχι να αφήνονται στον οίκτο και την καλή προαίρεση των επιχειρηματιών», υπογράμμισε η διευθύντρια του ΚΕΚ Ζαφειρώ Μπαλουτή. Ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη δραματική έλλειψη τέτοιων δομών - υπάρχουν μόνο δυο ΚΕΚ ΑμΕΑ στην Ελλάδα.

«Φανταστείτε τι γίνεται κάθε φορά που γίνεται η επιλογή καταρτιζομένων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και αναγκαζόμαστε να αφήνουμε παιδιά απ' έξω. Τι να πω στους γονείς που έρχονται εδώ και κλαίνε. Που παρακαλάνε γιατί τα παιδιά τους είναι κλεισμένα στα σπίτια;», συμπλήρωσε. Οι 210 καταρτιζόμενοι ΑμΕΑ που στοιβάζονται κυριολεκτικά στους ανεπαρκείς χώρους του ΚΕΚ ΑμΕΑ θεωρούνται τυχεροί. Φέτος 150 άνθρωποι θέλησαν να γραφτούν στο ΚΕΚ αλλά δεν υπήρχε θέση γι' αυτούς.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2007 η επαγγελματική κατάρτιση, που ήταν υπό την αιγίδα του ΟΑΕΔ, υπάχθηκε απευθείας στο υπουργείο Απασχόλησης. Εκτοτε το ΚΕΚ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των υλικών για τα εργαστήρια, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και στην πληρωμή των καθηγητών που είναι -όπως κατήγγειλαν στην Β. Νικολαΐδου - στο σύνολό τους ωρομίσθιοι. Μάλιστα, η υπηρεσία στο ΚΕΚ δεν αναγνωρίζεται, έστω και αν δουλεύουν εκεί για 15 χρόνια!

Πραγματικά δραματική όμως ήταν η αγωνία των μαθητών που ρωτούσαν ο ένας μετά τον άλλο τη βουλευτή: «Τι θα κάνουμε μετά από 'δώ;». Αφού η ανεργία στα ΑμΕΑ έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι μαθητές επανέλαβαν την απαίτησή τους για δουλιά για όλους τους απόφοιτους με ευθύνη του κράτους, με πλήρη δικαιώματα.

«Μόνη λύση ο αγώνας όλων μας»

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει κρατική μέριμνα για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια, από την πρόληψη, ως την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση», επισήμανε η Βέρα Νικολαΐδου. Και τόνισε ότι και στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει η τάση για παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. «Ερχονται και άλλα δύσκολα με τις ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και με μια σειρά αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα διαλύσουν τα πάντα», υπογράμμισε. «Η μόνη λύση είναι ο αγώνας όλων μας. Φοβούνται τις κινητοποιήσεις», είπε και κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στη συρρίκνωση της Σχολής (2011-01-15 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στη συρρίκνωση της Σχολής (2011-01-08 00:00:00.0)
Καμία ανοχή στην προσπάθεια διάλυσης της Σχολής! (2010-11-11 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση του ΚΕΑΤ (2010-10-20 00:00:00.0)
Για το δικαίωμα των ΑμΕΑ στην εκπαίδευση και την εργασία (2010-08-12 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης (2008-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ