Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Συντηρείται η τουρκική προκλητικότητα

Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από ελληνικό πολεμικό πλοίο

Συντηρείται από την τουρκική πλευρά η κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, παρά την υποτιθέμενη προσπάθεια για αποφυγή ενεργειών που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην Τουρκία στις 23-25 του Γενάρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, εκτός από τις καθημερινές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, νότια της Σκύρου εκδηλώθηκε πρόκληση και από τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο πέταξε σε χαμηλό ύψος, 500 ποδιών, πάνω από περιπολικό πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο προερχόταν από τουρκική φρεγάτα που έπλεε ανατολικότερα στα πλαίσια τουρκικής άσκησης.

Το συμβάν, που χαρακτηρίζεται «μη ενδεδειγμένη ενέργεια», εκδηλώθηκε μεν στα διεθνή χωρικά ύδατα, νότια της Σκύρου (μεταξύ νότιας Εύβοιας και Σκύρου), ωστόσο η περιοχή καλύπτεται από το ελληνικό FIR (αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων πάνω από τα διεθνή ύδατα από τις ελληνικές αρχές) και είναι μια περιοχή κοντά στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, πολύ εσωτερικά στο Αιγαίο. Ως προς τις χτεσινές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, 26 αεροσκάφη σε 7 σχηματισμούς προκάλεσαν 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και σε 18 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Από τα τουρκικά μαχητικά τα 6 ήταν οπλισμένα, σε μια περίπτωση σημειώθηκε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, τα οποία με βάση την πάγια τακτική τους βγαίνουν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, μεγάλης έκτασης περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου που καλύπτουν και ελληνικό FIR, έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων που φθάνουν και τις μέρες του ταξιδιού του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Ετσι, κυβερνητικοί κύκλοι επικαλούνται το γεγονός ότι οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται στα διεθνή ύδατα και είχαν προγραμματιστεί από καιρό και πριν ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία του πρωθυπουργικού ταξιδιού.

Πάντως, το αν διεξάγονται στα διεθνή ύδατα οι ασκήσεις, όπως και οι πιθανολογούμενες έρευνες για πετρέλαιο, δεν αποτελεί παράγοντα υποβάθμισής τους, καθώς εκεί είναι, σε μεγάλο βαθμό, το πεδίο εκδήλωσης πολλών ελληνοτουρκικών εντάσεων, αφού τόσο το ζήτημα του ελέγχου των πτήσεων (FIR) όσο και η υφαλοκρηπίδα αφορούν στα διεθνή ύδατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ