Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μηνύματα σε «μικρομάγαζα» και ΣΥΝ

Η αγωνία του Γ. Παπανδρέου να μαζευτούν τα «μικρομάγαζα» στο κόμμα του, περίσσεψε χτες, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, μεγαλοστελέχη της Χ. Τρικούπη έστελναν εκ νέου μήνυμα στον ΣΥΝ να «σοβαρευτεί» και να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στα στελέχη που οργανώνουν το επερχόμενο συνέδριό τους, κατ' αρχάς επιτέθηκε στον έτερο εταίρο του δικομματισμού, κατηγορώντας τον για διαφθορά και εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής. Απέρριψε δε τη χτεσινή πρόταση Καραμανλή για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και σε συζήτηση για νέο εκλογικό σύστημα.

Μίλησε για «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ και φρόντισε να μοιράσει κάποιους ρόλους σε στελέχη όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Β. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Θ. Πάγκαλος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα ασχοληθεί με θέματα όπως η «αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους». Αλλωστε, ήταν εμφανής η αγωνία του να προσδιορίσει την ατζέντα του συνεδρίου («θα είναι Συνέδριο για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται»).

Προσπαθώντας να ξορκίσει το ενδεχόμενο εκ νέου αμφισβήτησής του από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, τους διερμήνευσε ότι το συνέδριο «δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, σε ένα Συνέδριο οργανωτικών συσχετισμών και ενός δεύτερου γύρου εσωκομματικών αντιπαραθέσεων». Οτι «οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας νοσηρά και εκφυλιστικά φαινόμενα, μικρομάγαζα. Ναι, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις θέσεων, πολιτικών. Οχι οργανωμένων μαγαζιών».

Περιέγραψε κι άλλο το κλίμα όπου ζουν: «Οι όροι "εσωκομματική αντιπολίτευση", "λευκή απεργία", "στρατηγική ήττας", δεν εκφράζουν τη βούληση, ούτε τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να εκλείψουν από την πολιτική ορολογία του Κινήματός μας».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», ο Θ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται «πολλαπλές κυβερνητικές επιλογές». Οτι «αυτό σημαίνει βασικά συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Είναι άμεση ανάγκη για το καλό του συστήματος του πολιτικού για το καλό της χώρας και του λαού».

Στον ίδιο σταθμό, η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι «ο ΣΥΝ έχει την ευθύνη, πέρα από τη διαμαρτυρία του και την παρουσία του στη δημόσια ζωή, να προσδιορίσει και τη σχέση του με τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να αναλάβει εξουσία κάποια στιγμή, αν χρειαστεί με ποιον και με ποιους όρους θα συμμαχήσει. Δεν μπορεί ανέξοδα να κάνουμε κριτική στο σύστημα. Οι πολίτες θέλουν να κυβερνηθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ