Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εισήγηση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Η υπόθεση με την αμαρτωλή Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) ΑΕ και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999-2000 θα επανέλθει πιθανόν πάλι στα δικαστήρια. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς πρότεινε να δικαστούν ξανά ο πρόεδρος και τα έξι μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ ΑΕ, ταυτιζόμενος με τις θέσεις του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθ. Κονταξή, που είχε ασκήσει αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η εισήγηση του Γ. Σανιδά για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο ανώτατος εισαγγελέας τόνισε ότι ο εν λόγω νόμος είναι στο σύνολό του αντισυνταγματικός και αντίθετος με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών και στην αρχή του κράτους δικαίου.

Ειδικότερα, ο Γ. Σανιδάς σημείωσε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, γιατί προβλέπει σύντομη παραγραφή για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι υπουργοί, ενώ, αντίθετα, ο χρόνος παραγραφής για τους συμμετόχους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τους κατηγορούμενους λόγω παρέλευσης της 5ετίας, επικαλούμενο το νόμο του 1997 περί ευθύνης υπουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ