Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Σταθερή» η μείωση του δικομματισμού

Μονιμότερο χαρακτήρα φαίνεται να προσλαμβάνει η τάση της περαιτέρω φθοράς του δικομματισμού, κάτω από την επίδραση του του νοσηρού κλίματος αλλά κυρίως της «αδυναμίας» του να δώσει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 16-20 Γενάρη για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι», έρχεται να επιβεβαιώσει την παραπάνω τάση, που είχε καταγραφεί και από προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά στην πρόθεση ψήφου μόλις το 53,7% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,6%, καταγράφοντας απώλειες 7% από τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας που είχε γίνει στα μέσα Νοέμβρη 2007. Το ΠΑΣΟΚ με 26,1% υπολείπεται κατά 5,3% από τη μέτρηση του Νοέμβρη. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,3%, 1% πάνω από τη μέτρηση του Νοέμβρη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,8% καταγράφει άνοδο 2,5% συγκριτικά με το Νοέμβρη. Ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,1% κερδίζει 0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις της ίδιας εταιρείας. Μεγάλη είναι η άνοδος της κατηγορίας «άκυρο-λευκό-αποχή» που από το 9,9% του Νοέμβρη φτάνει στο 16,5% στην παρούσα μέτρηση.

Στην ίδια έρευνα, 75,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η «υπόθεση Ζαχόπουλου» είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης και ένα αντίστοιχο ποσοστό, της τάξεως του 74,5%, θεωρεί ότι γενικότερα η χώρα μας διέρχεται μία περίοδο κρίσης.

Εξάλλου, κατά το 67,1% των απόψεων, η υπόθεση Ζαχόπουλου πλήττει προσωπικά τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, όμως, το 54,6% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο της διάσπασης, έναντι 38,9% που διαφωνούν.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ