Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ανούσια αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου

Με άλλοθι την έρευνα της Δικαιοσύνης για τις μίζες της «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέρριψε χτες από το βήμα της Βουλής το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παραβλέποντας έτσι τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησής του όσο και των προκατόχων του.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Παπανδρέου για τη ΔΕΗ είπε ότι για την υπόθεση της «Ζήμενς», αλλά και τις άλλες υποθέσεις της επικαιρότητας «έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και οι πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφτεί». Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει» και μετά το πέρας των ερευνών «η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

Βέβαια, τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση και για την υπόθεση των υποκλοπών ότι δηλαδή πρώτα πρέπει να γίνει η έρευνα της Δικαιοσύνης και μετά να ασχοληθεί η Βουλή με εξεταστική επιτροπή. Οπως είναι γνωστό, η έρευνα της Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθούν οι δράστες των υποκλοπών, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ότι δε νοιάζεται για την ουσία των πραγμάτων, αλλά για «τις παραστάσεις εντυπώσεων», στις οποίες, όπως είπε, ο ίδιος δε θα συμπράξει. Στο επίπεδο των εντυπώσεων ενέταξε και την πρόταση να καταθέσει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ανακοινώνοντας επίσημα ότι δε θα προσέλθει στην Επιτροπή είπε: «Σε παιχνίδια εντυπώσεων δε συμμετέχω, δεν παίζω».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για την υπόθεση της «Ζήμενς» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και να κατηγορούν την κυβέρνηση της οποίας μέλος υπήρξε και ο Γ. Παπανδρέου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τακτική αδιαφάνειας στην υπόθεση της «Ζήμενς» και επέκρινε τον Κ. Καραμανλή για την άρνησή του να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», είπε, για έκανε λόγο για τη συγκάλυψη της συγκάλυψης στα θέματα των υποκλοπών, των ομολόγων, του καρτέλ του γάλατος, των κουμπάρων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε θέμα τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα την κατασκευή μονάδων με λιθάνθρακα και την «κάτω από το τραπέζι συμφωνία με τη γερμανική RWE» που είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο «ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» και για την κατασκευή τέτοιων μονάδων θα τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι. Για τη συνεργασία με τη γερμανική RWE είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συνεργασία αλλά απλώς «εξετάζεται το ενδεχόμενο». Υπενθύμισε δε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έβαλαν τη ΔΕΗ στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα το 39% του μετοχικού της κεφαλαίου να ελέγχεται από ξένους επενδυτές.

Ο Κ. Καραμανλής απάντησε και σε Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Αλαβάνου για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και ισχυρίστηκε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι επιβεβλημένη στρατηγική» και αποτελούν «δρόμο προόδου»! Κατά τον πρωθυπουργό, οι ιδιωτικοποιήσεις «ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό, φέρνουν καινούργιες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την εξέλιξη τιμών και υπηρεσιών». Αναφερόμενος στο προωθούμενο ξεπούλημα των Λιμανιών είπε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν εάν το θελήσουν στην εργασία τους ή μπορούν να μεταταγούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή να αποχωρήσουν με «εθελούσια έξοδο με ειδικά κίνητρα». Ανάλογες προβλέψεις, είπε, θα υπάρξουν και για την «Ολυμπιακή».

Φανερά ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ξεπούλημα τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και αναφερόμενος στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις είπε ότι «δεν είναι δικαίωμα κανενός η βία, τα άκρα και η ακρότητα» και δεν μπορεί από κανέναν «να επιστρατεύονται αντιδημοκρατικές πρακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ