Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Του ΚΚΕ η φίμωση δε θα περάσει... »

Εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξόρμησαν χτες το απόγευμα σε έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και προτρέποντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενημέρωσης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στην κραυγαλέα προκλητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ σε βάρος του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές, έδωσαν χτες βράδυ μέλη και στελέχη του Κόμματος, πραγματοποιώντας μαζικές εξορμήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, και συγκεκριμένα σε ΕΡΤ, ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, ΑΛΦΑ, ΑΛΤΕΡ και ΣΤΑΡ, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους σ' αυτά και προτρέποντάς τους να αντισταθούν σ' αυτήν την κατάσταση.

Το ΚΚΕ, ήδη από τις 9 Γενάρη, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, επισήμανε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ΜΜΕ», προειδοποιώντας ότι αυτή «προαναγγέλλει κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού».

Για το ΚΚΕ, η στάση των ΜΜΕ δεν έχει σχέση με πολιτική αντιπαράθεση και πολεμική, αλλά πρόκειται «για ακόμα πιο ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ». Η πλειοψηφία τους, επισήμανε, «λοιδορεί και συκοφαντεί απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, γενικά τις μορφές πάλης που αποφασίζουν συλλογικά εργάτες και νεολαίοι και που έρχονται σε αντιπαράθεση με συμφέροντα και επιλογές του κεφαλαίου», ενώ τις μόνες κινητοποιήσεις που προβάλλει είναι αυτές που υποβοηθούν τη δικομματική εναλλαγή.

Στην ανακοίνωση του ΠΓ σημειωνόταν και η εχθρική στάση των ΜΜΕ προς τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε αυτά, που η μεγάλη πλειοψηφία τους εργάζεται σε συνθήκες κάτεργου, δίχως δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

«Το ΚΚΕ - υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση - διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους πιέσεις και εκβιασμούς. Δε φοβάται την ισχύ των Μέσων της πλουτοκρατίας, όπως δε φοβάται να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς και όρους ταξικού κινήματος και με τα αστικά κόμματα και τα οικονομικά τους βάθρα» (...) «Απαντά στις προκλήσεις δυναμώνοντας την ιδεολογική και πολιτική του παρέμβαση στο λαό, με στόχο να ξεδιπλωθεί ενιαία η κοινωνική και πολιτική λαϊκή αντεπίθεση».

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα προς όλες τις λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το βαθμό της γενικότερης ιδεολογικής συμφωνίας μαζί του, να καταδικάσουν τον πόλεμο αποκλεισμού και διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα από τα ΜΜΕ. Αλλά και να αντισταθούν στο νοσηρό κλίμα και στον αποπροσανατολισμό, στην εξαχρείωση και την αποχαύνωση. Να συμπαραταχτούν στην πάλη για τα δικαιώματά τους, να βάλουν εμπόδια και με την προσωπική στάση τους. Να είναι δύσπιστοι, να συγκρίνουν την κάθε «πληροφόρηση» με την κατάσταση της ζωής τους. Να απαιτούν να μάθουν και τη θέση του ΚΚΕ και να την κρίνουν.

Σε αυτήν την υπόθεση, όπως τόνιζε, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν και οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ. Εχουν και ευθύνη και συμφέρον να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά αυτήν την κατάσταση. Ενώ ειδικό κάλεσμα απηύθυνε στους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Τέχνης, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το παρόν και μέλλον του λαϊκού κινήματος, προτρέποντάς τους «να αντισταθούν και με προσωπικό κόστος».

Τέλος, όπως σημείωνε, η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης του «902» (ρ/φ και TV), δεν είναι απλώς κομματικό καθήκον. Αποκτά ευρύτερη σημασία. Η ενίσχυση της φωνής και του ρόλου τους θα επιφέρει ένα άμεσο ισχυρό πλήγμα στα σχέδια του κεφαλαίου. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά όπλα στην ενημέρωση και στον εξοπλισμό του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ