Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Πάγωμα» στα μεταπτυχιακά των Γενικών Τμημάτων

Τα μεταπτυχιακά διπλώματα που χορήγησε το Γενικό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα», καθώς το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπό επταμελή διευρυμένη σύνθεση, έκρινε ότι αυτά τα Τμήματα, σύμφωνα με το νόμο 1268/1982, δεν μπορούν να καταρτίζουν ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών.

Βέβαια, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια, έχει προχωρήσει στη χώρα μας η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους, με την ειδίκευση - που θα έπρεπε όλοι οι απόφοιτοι της ανώτατης εκπαίδευσης να έχουν - να πετιέται εκτός του «πρώτου κύκλου» σπουδών (προπτυχιακού). Ετσι έχει δημιουργηθεί γενικά ένα συνονθύλευμα μεταπτυχιακών προγραμμάτων - αμφισβητούμενης αξίας πολλές φορές - τα οποία βασίζονται συνήθως, σε γνώσεις που θα έπρεπε οι φοιτητές να λαμβάνουν πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.

Το ΣτΕ, με βάση την υπόθεση που εξέτασε, επισημαίνει ότι την οργάνωση και λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών αναλαμβάνουν τα Τμήματα των ΑΕΙ που καλύπτουν συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και χορηγούν πτυχίο μετά την επιτυχή περάτωση των προπτυχιακών σπουδών. Μόνο τα Τμήματα αυτά, κατά το ΣτΕ, μπορούν να οργανώσουν μεταπτυχιακές σπουδές και στη συνέχεια θα απονέμουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό δίπλωμα. Αντίθετα, τα Γενικά Τμήματα που δεν καταρτίζουν ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών, δεν μπορούν να οργανώσουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Επομένως, κατά τους δικαστές του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας παράνομα ενέκρινε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Γενικού Τμήματος το 2004. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, του Παντείου Πανεπιστημίου, Ι. Στράγγος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2004-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ