Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Νέος «τριετής» πόλεμος κατά των λαών

Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στην παιδεία, περιλαμβάνει ο νέος τριετής κύκλος της στρατηγικής της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Νέα ορμή στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας επιδιώκουν να δώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στην Εαρινή Σύνοδό τους, επιταχύνοντας την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών.

Προκειμένου να μη χαλαρώσουν οι ρυθμοί υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που ήδη έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών ανοίγουν ένα νέο «τριετή πόλεμο» κατά των εργαζομένων.

Ο νέος «τριετής κύκλος» (2008-2010) για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, περιλαμβάνει τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στην παιδεία, που στο τέλος θα έχει διαμορφωθεί μια ποιοτικά διαφορετική κατάσταση σε βάρος των λαών.

Στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας «για όλους», προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η δραστική μείωση του «κόστους εργασίας».

«Ο νέος κύκλος της στρατηγικής της Λισαβόνας θα εστιάσει κυρίως στην εφαρμογή και επέκταση παρά στον καθορισμό νέων στόχων», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να προσφέρουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα καλούνται τα κράτη - μέλη να «ενσωματώσουν» στα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» συγκεκριμένα και λεπτομερή μέτρα με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν.

Για τη χώρα μας, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει τις εξής συστάσεις:

- Να συνεχίσει τη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης (διάβαζε άγρια λιτότητα).

- Να προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» (Flexicurity) να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της απασχόλησης, να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και να εντείνει τις ευεργετικές πολιτικές στην αγορά εργασίας.

- Να επιταχύνει την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

Επέκταση σε νέες αγορές

Την ίδια στιγμή η ΕΕ δε σταματά ούτε στιγμή τις προσπάθειες για επέκταση σε νέες αγορές και τη δημιουργία ευρύτερων σφαιρών επιρροής κυρίως στις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα όμως «μεταφέρονται» και οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τη μοιρασιά της λείας.

Στις άμεσες επιδιώξεις της ΕΕ περιλαμβάνεται η προώθηση του σχεδίου για την «Ενωση για τη Μεσόγειο». Η «ιδέα» αυτή - συνέχεια της «διαδικασίας της Βαρκελώνης» - προωθείται κυρίως από τη γαλλική κυβέρνηση με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της σε χώρες της Μεσογείου.

Αρχικά το σχέδιο αυτό συναντούσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Γερμανίας που «βλέπει» πίσω απ' αυτό, την «επιστροφή» της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της στη Βόρεια Αφρική και μάλιστα με λεφτά της ίδιας και γενικότερα της ΕΕ. Επίσης ανησυχεί μήπως η κίνηση αυτή αποδυναμώνει γενικότερα το ευρωοικοδόμημα για χάρη «ιδιαίτερων συμφερόντων».

Τελικά φαίνεται να έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός κατά την τελευταία συνάντηση του Ν. Σαρκοζί με την Α. Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε χτες το βράδυ το σχέδιό του στη σύνοδο κορυφής. Τις ευλογίες του πρόσφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δίνοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθη: Στη μοιρασιά της λείας θα συμμετέχουν όλοι.

«Ολες οι χώρες μέλη της ΕΕ να εμπλακούν στο σχέδιο αυτό» και «όλες οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου να συμμετέχουν σ' αυτό», τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται πλέον ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να προχωρήσει».

Παράλληλα, προχωρά και η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Βαλκάνια με επόμενο «σταθμό» την Κροατία. Ο Ζ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν το 2009 και άρα η Κροατία να ενταχθεί στην ΕΕ εντός του 2010.

Ας σημειωθεί ότι η Κροατία είναι η δεύτερη χώρα, που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά τη Σλοβενία, που θα γίνει μέλος της ΕΕ και επιδιώκεται να αποτελέσει «παράδειγμα» και για τις άλλες, όπως η Σερβία, Βοσνία, ΠΓΔΜ.

Το «παιχνίδι» στα Βαλκάνια απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση που αξιοποίησε τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να ενισχύσει τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ