Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Να μην παγιδευτεί ο λαός σε νέες αυταπάτες κι αδιέξοδα

Η ομιλία του εκπροσώπου του ΚΚΕ

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και μίλησε εκ μέρους του Κόμματος στην έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Παραθέτουμε την ομιλία του:

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το ΚΚΕ επιδιώκει να διατυπώνει καθαρά τις θέσεις του. Επιδιώκει να διεξάγεται η πολιτική - ιδεολογική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας την πολιτική των άλλων πολιτικών δυνάμεων με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Η 90χρονη πολιτική πείρα του ΚΚΕ μας έχει διδάξει ότι η πρόοδος και η ευημερία βρίσκονται στον ασυμβίβαστο οργανωμένο αγώνα με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με πολιτικό στόχο ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο με το οποίο καθορίζουμε τη θέση μας απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη.

Η ιστορική πραγματικότητα που ζούμε σήμερα στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, θεωρούμε ότι δικαιώνει αυτή την τοποθέτησή μας. Τα πισωγυρίσματα που ζήσαμε δεν αναιρούν την αλήθεια αυτή. Αντίθετα, φέρνουν με νέα δύναμη στην επιφάνεια την ανάγκη ο αγώνας των εργαζομένων να επικεντρωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλη την προηγούμενη συσσωρευμένη θετική και αρνητική εμπειρία.

Κρίνοντας από αυτή τη σκοπιά τις εξελίξεις, επιτρέψτε μας να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της εγγύς Ανατολής δυναμώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των δρόμων του πετρελαίου. Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τους λαούς, όπως προκύπτει από το πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τα σημερινά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Οι αντιθέσεις, που στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι περισσότερο ορατές, εκδηλώνονται στους ανταγωνισμούς και στην αναδιάταξη των δυνάμεων στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

Ανησυχούμε ότι οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές, πιο επικίνδυνες, στο βαθμό που η χώρα μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνεχίζει να μετέχει σε αυτά τα "παιχνίδια".

Επομένως, βασικό κριτήριο για το λαό πρέπει να είναι η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη εκφράζεται πιο πλατιά η λαϊκή διάθεση να αμφισβητηθούν οι πολιτικοί φορείς που άσκησαν συγκεκριμένες πολιτικές από κυβερνητικές θέσεις. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης του δικομματισμού, συνολικά του πολιτικού συστήματος, που εντείνεται, βεβαίως κάτω και από την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και την αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.

Η αποδυνάμωση του δικομματισμού συνιστά κατ' αρχάς θετικό γεγονός. Ομως, για να γίνει και αποτελεσματικό για τα λαϊκά συμφέροντα, χρειάζεται η αντιπαράθεση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων με τη στρατηγική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι η μετάγγιση από το δικομματισμό σε συμπληρώματά του. Γιατί θα είναι οδυνηρή άλλη μία διάψευση ελπίδων.

Υπογραμμίζουμε, δηλαδή, ότι το θετικό στοιχείο δε συνιστά και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, καλλιεργώντας συγχύσεις και αυταπάτες για τη διέξοδο και την προοπτική που είναι ανάγκη να υπάρξει».

Ποια συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός κι ο τόπος

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των εξελίξεων αυτής της περιόδου είναι οι έντονες παρεμβάσεις από ισχυρές δυνάμεις του κεφαλαίου, για να χειραγωγηθούν οι θετικές διεργασίες και να αναδιαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό με κριτήριο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του συστήματος, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και την ενίσχυση της δύναμης των μονοπωλιακών ομίλων.

Βρισκόμαστε σε περίοδο που επιδιώκουν να μετεξελιχθεί ο δικομματισμός σε διπολισμό, με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές συμμαχίες, ή άλλης μορφής συνεργασίες.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι αυτές οι προετοιμαζόμενες εξελίξεις θα είναι εξίσου οδυνηρές για το λαό, γιατί οι πολιτικές θα συνεχίσουν να είναι αντιλαϊκές, γι' αυτό τις απορρίπτει και τις αντιπαλεύει.

Το επιχείρημα ότι με συμμαχικές κυβερνήσεις μπορεί δήθεν να υπάρξει προοδευτική και φιλολαϊκή διακυβέρνηση είναι έωλο. Το είδαμε στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το ΚΚΕ δεν προτείνει πολιτική συνεργασία σε άλλο κόμμα, όταν γνωρίζει ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει λόγω διαφορετικών προγραμμάτων, και με στόχο να χρεώσει στο άλλο κόμμα την άρνηση της αποδοχής. Από την άλλη γνωρίζουμε ότι το "όχι" στη συνεργασία που λένε άλλοι σε άλλους δε σημαίνει και πραγματικό "όχι". Και δε σημαίνει, επειδή υπάρχει σύμπτωση μεταξύ τους στην προγραμματική κατεύθυνση. Απλώς λένε σήμερα το "όχι" για λόγους τακτικής.

Σε κάποια ζητήματα της επικαιρότητας μπορεί να συμπέσουμε κάποια φορά με το ΠΑΣΟΚ ή σε κάποια άλλα να συμπίπτουμε φραστικά. Αλλά αυτή η σύμπτωση δε συνιστά συμφωνία στη γενική πολιτική κατεύθυνση, αφού έχουμε τελείως διαφορετικά προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως απλώνουμε χέρι στο λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως και στο λαϊκό κόσμο που ακολουθεί τη ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις, για κοινή δράση στους καθημερινούς αγώνες.

Προοδευτική και φιλολαϊκή διακυβέρνηση χωρίς να θίγονται τα κέρδη, χωρίς να θίγεται και να αμφισβητείται η εξουσία και η κυριαρχία των μονοπωλίων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι συμφωνίες και οι συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να υπάρξει. Η σύγκρουση και η ρήξη με αυτές τις δυνάμεις είναι όρος για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για φιλολαϊκές λύσεις.

Διαφορετικά οι λαϊκές και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις θα παγιδευτούν σε νέες αυταπάτες και αδιέξοδα».

«Αυτό που σήμερα κρίνουμε ως αναγκαίο και ώριμο - υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του - είναι να δυναμώσουν η ταξική εργατική και λαϊκή ενότητα, ο αγώνας για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ. Να συνεχιστούν και να βαθύνουν οι διεργασίες απεγκλωβισμού δυνάμεων από το δικομματισμό, στην κατεύθυνση της πραγματικής αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων. Να δυναμώσει αποφασιστικά ο ρόλος του λαϊκού κινήματος, να πολιτικοποιηθεί η δράση του, ανεβάζοντας την απαιτητικότητα των εργαζομένων, διεκδικώντας αιτήματα και στόχους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, παίρνοντας υπόψη ότι αυξάνονται και ο πλούτος και η παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέτοιο λαϊκό κίνημα μπορεί να συμβάλλει σε ανακατατάξεις σε θετική κατεύθυνση, μακριά από διαχειριστικές λογικές.

Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει διέξοδος σε όφελος του λαού.

Η κοινωνικοπολιτική συμμαχία των δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την κυριαρχία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, αποτελεί τη βάση για την αλλαγή των συσχετισμών, για την κατάκτηση της εξουσίας. Αυτό θα συνιστά ανατροπή.

Η προώθηση αυτής της συμμαχίας μπορεί να δώσει αποτελέσματα και σήμερα. Μόνο αυτή μπορεί να παρεμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το ΚΚΕ.

Σας ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ