Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

Για δεύτερη μέρα, ο «Ρ» συνεχίζει το οδοιπορικό στον Εβρο και την Ανατολική Μακεδονία, για να καταγράψει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, των κατοίκων και της φτωχής αγροτιάς. Προβλήματα τεράστια, που αντικατοπτρίζουν το διαρκές έγκλημα που έχει διαχρονικά συντελεστεί από τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, μετά την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης στον Εβρο, στην Ξάνθη συναντάμε το ξεπούλημα και τις μεθοδεύσεις ώστε να απαξιωθούν συνεταιριστικές μονάδες. Οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια της Ξάνθης ζούνε σε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια. Κανείς από αυτούς δεν έχει εξασφαλίσει το μέλλον του. Η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» ξεπουλιέται. Η ΣΕΒΑΘ απαξιώνεται πλήρως. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές μονάδες και εργοστάσια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που μιλούσαμε με εργαζόμενους και συνδικαλιστές του εργοστασίου της «ΡΟΔΟΠΗΣ», στην Αθήνα γινόταν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας πώλησης της μονάδας και ...υποτίθεται τη διασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων σε αυτήν. Μόνο που το παρελθόν έχει δείξει ότι το τελευταίο που νοιάζει τα αφεντικά είναι η εξασφάλιση των εργαζομένων.

Το παράδειγμα του εργοστασίου ζάχαρης στην Ξάνθη είναι επίσης χαρακτηριστικό. Η μονάδα επί της ουσίας δε δουλεύει. Οι μόνες λειτουργίες του είναι αυτές που διασφαλίζουν τη συντήρησή του. Από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι περιμένουν. Και δεν ξέρουν τίποτα. Εκείνο που συμβαίνει είναι άλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης: Το εργοστάσιο ξεπουλιέται σε ιδιώτες για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Οι εργαζόμενοι περιμένουν να επιλεγεί ποιο αφεντικό θα κερδίσει το «διαγωνισμό» και, από εκεί και πέρα, να δουν ποιο είναι το μέλλον τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τις δουλειές να λιγοστεύουν, βλέπουν τα εργοστάσια να ξεπουλιούνται και τη ζωή τους να δυσκολεύει κάθε μέρα και περισσότερο. Ο τόπος τους είναι εγκαταλειμμένος, όχι απ' τους ανθρώπους, αλλά απ' τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που φρόντιζαν για τη διόγκωση παρά για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται ξεπούλημα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ (2011-08-13 00:00:00.0)
«Να φύγουν τα χρυσωρυχεία από τη Θράκη» (2008-01-17 00:00:00.0)
Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους (2007-11-06 00:00:00.0)
Κατάληψη χτες, συγκέντρωση σήμερα (2005-02-24 00:00:00.0)
Τις απαξιώνουν κυβέρνηση και ΑΤΕ (2003-11-12 00:00:00.0)
Δρομολογείται το ξεπούλημα! (2000-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ