Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι διαγκωνισμοί των τραπεζιτών

Χοντραίνει το παιχνίδι των τραπεζών γύρω από την απόσπαση μεριδίων από την πολλά υποσχόμενη, για τους ίδιους, τραπεζική αγορά. Οι μεταξύ τους διαγκωνισμοί έχουν στόχο την παραπέρα αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων, μέσω και των ποικιλώνυμων δανείων προς τα καταχρεωμένα νοικοκυριά.

Ενόψει της νέας μετοχοποίησης που η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), οι Εθνική Τράπεζα και Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) έσπευσαν να αγοράσουν, μέσω χρηματιστηρίου, από 6% η κάθε μια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς την ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τραπεζίτες ορέγονται τη μάζα των δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΤ. Ομως, το επίδικο ζήτημα είναι το ύψος των καταθέσεων στο ΤΤ που ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ. Για τις καταθέσεις των νοικοκυριών - αυτή τη φτηνή μάζα χρήματος - οι τραπεζίτες «ακονίζουν μαχαίρια». Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις φτηνές καταθέσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν παραπέρα το δανεισμό ή και να υπηρετήσουν στόχους, όπως νέες εξαγορές, διείσδυση σε γειτονικά κράτη κ.ά.

Επί της ουσίας, αυτό που κάνουν, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά να αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Η εφαρμοζόμενη κρατική πολιτική είναι σύμφυτη με τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου. Για τα λαϊκά στρώματα η μόνη διέξοδος που προβάλλει είναι η ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην κατεύθυνση της λαϊκής οικονομίας - εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ