Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περίπατος στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ

Μπροστά στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, οι νεολαίοι της ΚΝΕ μαθαίνουν την πραγματική ιστορία του ΚΚΕ
Μπροστά στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, οι νεολαίοι της ΚΝΕ μαθαίνουν την πραγματική ιστορία του ΚΚΕ
Στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ στον Πειραιά, ζωντανεύοντας μνήμες από ηρωικές στιγμές αγώνα και αντίστασης, περπάτησαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα δεκάδες μαθητές και νεολαίοι με οδηγούς τους παλιούς ΕΠΟΝίτες αγωνιστές (πρόεδρο σήμερα και μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ αντίστοιχα) Γιάννη Σαπουτζόγλου και Κώστα Ξένο, στον «Ιστορικό Περίπατο στον Πειραιά» που διοργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ. Ενας περίπατος - αληθινό μάθημα Ιστορίας με δασκάλους τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, που ανέδειξε την προσφορά του ΚΚΕ από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα και προέβαλε την επικαιρότητα της πολιτικής του πρότασης.

Πρώτος σταθμός της πορείας το κτίριο της ίδρυσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου, όπως εξήγησε ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 17-23 του Νοέμβρη 1918 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ατμομηχανουργικού Συνδέσμου «Ο Προμηθεύς» το 1ο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Συνέδριο, που οδήγησε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το οποίο στο 3ο έκτακτο Συνέδριο, το 1924, μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αφού παρουσιάστηκαν η ιστορική αναγκαιότητα που επέβαλλε την οργάνωση των εργαζομένων σε πολιτικό κόμμα, οι συνθήκες ζωής του και οι διεθνείς συγκυρίες, ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό.

Το μνημείο των Πεσόντων Εργατών στους λαϊκούς αγώνες του Μεσοπολέμου (Πασαλιμάνι), όπου στις 22 του Αυγούστου 1923 στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ο στρατός και η αστυνομία σκότωσαν 11 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 4 εργάτριες και ένα 12χρονο μαθητή.

Κάθε αναφορά και κάθε βήμα ζωντάνευε στην αφήγηση των παλιών αγωνιστών τα χαρακώματα του ΕΛΑΣ που είχαν στηθεί, τις μάχες, την ηρωική αντίσταση. Κάθε κτίριο ξυπνούσε μνήμες καθώς εδώ που σήμερα περνάει κανείς ανυποψίαστος, τότε ήταν φυλακή, κτίριο της αστυνομίας, φρουραρχείο των Γερμανών, τόπος μαρτυρίου για αγωνιστές. Τελευταίος σταθμός το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Τερψιθέα, η οποία εκτελέστηκε στην Καισαριανή στα 17 της χρόνια. Εδώ ο Κώστας Ξένος αφού ξετύλιξε δεκάδες μνήμες αγώνων ενάντια στους Γερμανούς, στους Αγγλους, στο ντόπιο κατεστημένο, στα φασιστικά όργανα και τους δοσίλογους, κάλεσε τους νεολαίους, που μάθαιναν την αληθινή ιστορία, «να μας ξεπεράσετε σε όλα, στην προσφορά αγώνα και στη μόρφωση».

Τέλος, όλοι μαζί επέστρεψαν στα γραφεία του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους αντιδικτατορικούς αγώνες μέχρι σήμερα, ενώ στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, ανέπτυξε την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ σήμερα τονίζοντας: «Δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν: `Η με τα μονοπώλια ή με το λαό». Επισήμανε δε πως σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να μιλήσουμε για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, για το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ