Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εγκλωβισμένος στη συμφωνία του με το νόμο - πλαίσιο

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να παράγει γνώση, που να πουλιέται στην αγορά και, μάλιστα, να πουλιέται ακριβά! Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens Voice» (στο τρέχον τεύχος, αρ. 212).

Ο Α. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της Παιδείας για τα κοινωνικά προβλήματα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, είπε κατά λέξη στην απάντησή του: «Η Παιδεία με την έννοια και της έρευνας και της τεχνολογίας ορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος της ανάπτυξης. Ενα κράτος, που δε θέλει να του φεύγουν οι επιχειρήσεις όταν τις φορολογεί ή όταν βρίσκουν αλλού χαμηλότερο κόστος εργασίας, οφείλει να στήσει έτσι το εκπαιδευτικό του σύστημα, ώστε να παράγει γνώση που να αξιοποιείται, να πουλιέται ακριβά στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα ο χ ή ο ψ επιχειρηματίας να ξέρει ότι αυτό που θα επιτύχει εδώ δε θα το βρει αλλού». Με άλλα λόγια, λέει τα πανεπιστήμια (αφού αναφέρεται στην παραγωγή νέας γνώσης) να πουλούν έρευνα στους επιχειρηματίες, προκειμένου οι τελευταίοι να μη φεύγουν εκτός Ελλάδας για «επενδύσεις». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θέση του ΛΑ.Ο.Σ. (φυσικά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), όμως είναι η θέση του ΣΥΝ!!

Ετσι, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση αντικειμενικά εγκλωβίζονται, λόγω της συμφωνίας τους με πολλές πλευρές του νόμου - πλαισίου. Στην αποκάλυψή τους συμβάλλουν οι ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για συνολική εναντίωση με τις αναδιαρθρώσεις, για κάθετη ρήξη και αντεπίθεση στο νόμο - πλαίσιο, στην αξιολόγηση, στα ΚΕΣ κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή δήλωση του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Στ. Μπαγεώργου, ότι «δεν είναι αρνητική» η διάταξη του νόμου - πλαισίου «για καθολική ψηφοφορία στην εκλογή πρυτανικών αρχών» και η σύστασή του για «μια ψύχραιμη στάση» απέναντι σ' αυτές. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι ο ΣΥΝ δίνει γραμμή για συμμετοχή στις εκλογές και νομιμοποίηση του νόμου - πλαισίου, πιεζόμενος προφανώς και από τις δυνάμεις του στους πανεπιστημιακούς, δυνάμεις που από τη μια πλευρά στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (ακόμα κι ένας υποψήφιος βουλευτής) ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικά και, ταυτόχρονα, υπογράφουν το κείμενο στήριξης του νόμου - πλαισίου των 400 περίπου πανεπιστημιακών, όπως αποκάλυψε σε προχθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ