Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
Ο πιο καλός ο ... πωλητής

Σε διαγωνισμό για τον ...πιο καλό πωλητή της δημόσιας περιουσίας επιδόθηκαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συζήτηση της Ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για τον ΟΤΕ, ενώ παράλληλα συζητήθηκε και Ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο Κ. Καραμανλής διασαφήνισε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, χαρακτήρισε εκβιαστές τους εργαζόμενους που απεργούν καθώς και τις πολιτικές δυνάμεις που τους υποστηρίζουν.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως στόχος είναι ένα «κράτος αποτελεσματικότερο, υπεύθυνο, πραγματικά κοινωνικό» και η «εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα», οπότε «οι μετοχοποιήσεις είναι βασικό εργαλείο στη στρατηγική αυτή. Οι στρατηγικές συμμαχίες είναι ένα, επιπλέον, βήμα». Πρόσθεσε πως «η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών είναι σημαντικό μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής, που υιοθετείται από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».

Ειδικά για τον ΟΤΕ, υποστήριξε πως «από το 2002 - όταν η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ είχε πέσει κάτω από το 50% - η θέση του Δημοσίου στη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας ήταν επισφαλής» και «το Δημόσιο διατηρούσε τα δικαιώματα διοίκησης», γιατί «δεν είχε εκδηλωθεί επιθετική κίνηση για την απόκτηση της πλειοψηφίας του Οργανισμού». Αναφορικά με τα λιμάνια υποστήριξε ότι «η ιδιοκτησία παραμένει στο Δημόσιο. Επιδιώκονται συμβάσεις παραχώρησης αυστηρά καθορισμένου χρόνου». Για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» είπε ότι στόχος είναι «να ανταποκρίνεται στον ανταγωνισμό». Οσον αφορά τη ΔΕΗ ανέφερε πως «προέχει η ομαλή εξέλιξη της πορείας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ «το κράτος διατηρεί τη μετοχική πλειοψηφία». Συνολικά σημείωσε ότι «η απελευθέρωση των αγορών ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών, συγκρατεί τις τιμές».

Ο πρωθυπουργούς έκανε ειδική αναφορά στις κινητοποιήσεις, λέγοντας πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, του κάθε πολίτη να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται. Δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης που κατέχει. Δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν εκβιαστική επιβολή των αξιώσεων». Επίσης, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα «δημοκρατικότητας εκείνων που στηρίζουν τέτοιες πρακτικές».

Σε εντυπωσιοθηρικές εκφράσεις περί «αφελληνισμού του ΟΤΕ» επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς όμως να μπορέσει να κρύψει τη συμφωνία του στην πολιτική πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ύψος του τιμήματος πώλησης λέγοντας ότι σήμερα «πήραμε, λιγότερα από τα κέρδη τριών μηνών του ΟΤΕ, που έβγαλε 660 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007», ενώ «τα έσοδα για το Δημόσιο, την περίοδο '96 - 2004, ξεπερνούσαν τα εννέα δισ. ευρώ». Επίσης, υποστήριξε ψευδεπίγραφα ότι «σας παραδώσαμε έναν ΟΤΕ, που ήταν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Κι εσείς, με τη σειρά σας, αντί να τον αναπτύξετε, τον παραδίδετε στην Ντόιτσε Τέλεκομ». Φυσικά, δεν απέφυγε τις κατηγορίες για αδιαφάνεια, λέγοντας πως «δεν κάνατε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και γιατί πουλάτε, μέσω ενός διαμεσολαβητή». Τέλος, προανήγγειλε αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη «σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για απιστία» στη Βουλή.

Σε προσωπική κόντρα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ενεπλάκη ο Αλέκος Αλαβάνος όταν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να διοικήσει «ούτε συνοικιακό σούπερ μάρκετ». Ανταπαντώντας ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τον Α. Αλαβάνο «παιδί του κομματικού σωλήνα» και του έθεσε το ερώτημα «πότε και πού εργάστηκε». Οσον αφορά τον ΟΤΕ, ο Αλ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι η πώλησή του συνδέεται με την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις (2008-05-24 00:00:00.0)
Με τη ρομφαία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (2008-04-01 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ...μαϊμού (2006-12-14 00:00:00.0)
Ω, τι κοροϊδία! (2006-12-12 00:00:00.0)
Ορίζεται ο ...«σύμβουλος» (2006-11-01 00:00:00.0)
OXI στον Παπαντωνίου... ΝΑΙ στην πολιτική του! (2001-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ